Badkamers zijn de populairste plek om te renoveren in huis. Ze zijn een plek waar je even een moment voor jezelf kunt nemen. Ze zijn kleiner dan keukens, wat de klus gemakkelijker en sneller maakt. Bovendien betekent minder ruimte minder kosten: minder vloeren, verf, kasten en werkbladen. Wil je graag je badkamer renoveren en daarbij efficiënt en kosteneffectief te werk gaan? Volg dan deze tips!

Bouw nissen en inbouwkasten voor extra ruimte

Als de badkamerruimte erg krap is, bouw dan niet uit, maar in. Inbouwkasten zoals zeepbakjes, medicijnkasten en zelfs wc-rolhouders benutten zoveel mogelijk beschikbare ruimte in kleine badkamers. Bouw in de muren voor extra opbergruimte en maak gebruik van een inloopdouche.

Zorg voor goede ventilatie

Elke badkamer heeft ventilatie nodig, wat volgens de code kan door middel van een raam of een badkamer afzuigventilator. Bij de aanschaf van een ventilator, let niet alleen op de capaciteit (hoeveel kubieke voet lucht per minuut de ventilator kan verplaatsen), maar ook op het geluidsniveau. Vanwege de kleine ruimte van een badkamer kan zelfs een matig lawaaierige ventilator te veel lawaai maken.

Voeg planten toe voor kleur

Planten in de badkamer moeten niet worden vergeten. Ze brengen veel kleur in de vaak steriele badkamer. Overweeg om een zwevende plank op te hangen, speciaal voor het geven van een knus thuis aan je hangende planten.

Kies de juiste vloer

Massief houten vloeren, hoewel ze badkamers veel karakter geven, zijn niet het beste type vloermateriaal voor badkamers. Kies in plaats daarvan voor badkamervloeren die sterk genoeg zijn om de dagelijkse badkamerpraktijken te weerstaan.

Favorieten zijn keramische en porseleinen tegels, luxueuze vinylplanken en vinylvloeren. Sheet vinyl is bij uitstek geschikt wat betreft waterdichtheid. Je kunt gemakkelijk een kleine badkamer vloeren met één breedte van sheet vinyl, waardoor je naden volledig elimineert.

Pas de grootte van de ruimte aan met kleur

Om een kleine badkamer groter te laten lijken, zorg ervoor dat je kleurenpalet in de witte of lichte kleurenspectrum blijft.

Donkere kleuren maken de ruimte kleiner en benauwder. Gebruik witte of lichtgekleurde armaturen, zoals het toilet en het bad. Denk altijd twee keer na voordat je het plafond van je badkamer in een andere kleur dan wit of gebroken wit verft, omdat dit de kamer nog meer verkleint.

Verlichting is belangrijk

In een kamer waar mensen hun haar en gezicht moeten bekijken, is verlichting meestal erg gedimd en geconcentreerd op één plek, namelijk vanuit een plafondarmatuur.

Overweeg ten eerste om de plafondarmatuur te vervangen door iets dat meer verlichting biedt. Voeg dan extra verlichting toe rond de spiegel en bij de wastafel, zodat er geen schaduwen ontstaan. Dit kan gedaan worden door middel van wandlampen of een verlichte spiegel.

Verlichting kan de sfeer in de badkamer ook verbeteren, dus overweeg om dimmers te installeren voor een ontspannen sfeer tijdens het baden.

Investeer in kwaliteit

Kwaliteit gaat boven kwantiteit. Het is verleidelijk om te bezuinigen op materiaalkosten, maar het kan uiteindelijk meer kosten als de kwaliteit ondermaats is en je het binnen een paar jaar weer moet vervangen. Investeer daarom in duurzame en hoogwaardige materialen en armaturen. Kies voor kranen en douchekoppen van goede kwaliteit, die niet alleen mooi zijn, maar ook functioneel en duurzaam.