Een douchecabine deur vervangen kan je zelf doen, maar ook laten doen. In beide gevallen zijn er wat dingen waar je op moet letten. Wil je inzicht in de stappen die je moet doorlopen bij het verwijderen en plaatsen van een douchedeur, welk type douchedeur geschikt is en wat de kosten zijn van een douchecabine deur vervangen? Lees dan dit kort en bondige artikel met een goed beeld van wat je mag verwachten.

Hoe verwijder je een douchecabine deur?

Een douchecabine vervangen doe je bij voorkeur met twee mensen. Daarbij staat de ene persoon in de cabine en de andere daarbuiten. De deur kun je vaak verwijderen door in de kuip van de cabine te gaan staan, de schroeven los te draaien en de deur omhoog te heffen. De meeste douchedeuren hebben in de verticaal wat speling, zodat je de deur makkelijk erin- en eruit kan halen. Haal de deur voorzichtig los en zorg ervoor dat de deur niet beschadigd wordt in het proces. Weet wel, dat iedere deur anders is en de handleiding voor het monteren kan verschillen. Wat we hier omschrijven, zijn de algemene stappen om te volgen.

De beste tip voor als je een nieuwe douchedeur gaat plaatsen:
Bereid je goed voor. Zorg ervoor dat je alle benodigde gereedschappen en materialen bij de hand hebt. Wat vaak nodig is staat hieronder kort beschreven:
⚫ De juiste schroevendraaier
⚫ Een boor
⚫ De nieuwe deur
⚫ Afdichtingsmateriaal

Twijfel je wat het juiste afdichtingsmateriaal is? Er zijn verschillende soorten siliconenkit. Zo heb je Sanitair siliconekit speciaal ontworpen voor in vochtige omgevingen zoals dus de badkamer. Deze kit kan tegen schimmel en bacteriën en is waterdichtheid. Sanitair siliconekit is geschikt voor alle soorten douchedeuren, inclusief glazen, kunststof en metalen deuren. Er is ook speciale siliconenkit voor glas.  Deze kit hecht specifiek goed aan glas en zorgt voor een goede afdichting zonder dat het glas beschadigt.

Tip: Vergeet niet als je begint met het vervangen van de douchedeur – zeker als je de gehele cabine vervangt – om de watertoevoer naar de douche af te sluiten om eventuele ongelukken te voorkomen. Durf je dit niet, of ben je niet zo handig? Dan is ‘loodgieter gezocht‘ op Google intypen je beste vriend!

Een nieuwe douchecabine deur kiezen

Als je er weer een douchecabinedeur in hangt zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Wil je een openslaande deur? Dan zal dit meestal een deur zijn die naar buiten toe opengaat. Alleen als je de douche op een plek in de badkamer staat waar de douchedeur niet goed naar buiten kan draaien, kun je ervoor kiezen dat de douchedeur naar binnen toe opengaat. Wil je niet kiezen voor naar buiten of binnen draaien? Kies dan voor een zogenaamde pendeldeur. Deze deur draait zowel naar buiten als naar binnen.

Nog een andere optie is een schuifdeur. Op die manier heb je een maximaal behoud van de ruimte in de badkamer én de douchecabine. Ten slotte zijn er ook nog vouwdeuren dit zijn zoals de naam al aangeeft deuren die vouwen. Daarmee heb je buiten de badkamer de optimale ruimte.

Wat kost het plaatsen van een douchedeur?

Voor het plaatsen van een eenvoudige glazen douchedeur ben je al snel zo’n €300,- kwijt aan materiaalkosten en zo’n €175,- voor het te laten monteren. Gaat het om hele specifieke douchedeuren, dan kan het oplopen tot maar liefst €1.000,- in materiaal- en rond de €400,- in montagekosten.

Veel mensen kiezen uiteindelijk voor het laten plaatsen van een douchecabine. Niet alleen omdat een expert het beter kan, maar ook omdat het zelf doen vaak meer tijd kost door gebrek aan expertise. Dus, loodgieter Rotterdam gezocht? Dan ben je bij websites zoals Zoofy aan het juiste adres!