Golfplaten zijn populair bij zowel professionals als thuisklussers. Ze worden vaak gebruikt als dakbedekking, omdat ze voordelig in aanschaf zijn en diverse voordelen bieden. Een golfplaat is door de golfvorm heel erg sterk en bovendien goed bestand tegen weer en wind. De golven zorgen voor een uitstekende afwatering en de platen zijn licht, dus gemakkelijk te verwerken. Bij het plaatsen moet je echter goed opletten, want dit vereist zorgvuldig handelen. Ingewikkeld is het allemaal niet, met een eenvoudig stappenplan kom je tot het gewenste resultaat.

Verschillende soorten platen

Op de eerste plaats is het van belang om te bepalen welk type materiaal je gaat gebruiken. Naast golfplaten bestaan er namelijk ook zogenoemde sandwichpanelen, die qua vormgeving enigszins doen denken aan golfplaten. Dit is een plaatsoort – veelal antraciet van kleur – die je vaak ziet als gevelbeplating. Je herkent de sandwichpanelen antraciet aan het trapeziumprofiel aan de bovenzijde. In grote lijnen komt de handleiding voor het plaatsen van sandwichpanelen en golfplaten met elkaar overeen. We beperken ons daarom in dit artikel tot de golfplaten.

Voorbereidingen

Het is van groot belang om een veilige constructie af te leveren. Daarom moet allereerst altijd worden bepaald of de onderliggende constructie voldoende draagvermogen heeft voor de golfplaten. Houd hierbij ook rekening met de situatie onder winterse omstandigheden, waarbij een dikke laag sneeuw op het dak zou kunnen komen te liggen. Vervolgens ga je bepalen hoeveel golfplaten je nodig hebt om het gehele dak te kunnen bedekken. Je kunt goedkope golfplaten kopen in allerlei soorten en maten. Sommige laten daglicht ten dele door, andere zijn geheel transparant.

Regels

Wanneer je kiest voor een transparant dak, kun je de golfplaten niet met plaatmateriaal ondersteunen. In dat geval is het slim om houten regels aan te brengen in de dakconstructie. Door om de dertig centimeter een regel van vier centimeter breed aan te brengen, zorg je voor een stevig dak dat voldoende licht doorlaat.

Het plaatsen van de platen

Je plaatst de eerste golfplaat altijd onderaan het dak op een hoek. De plaat bevestig je met speciale plaatschroeven op de ondergrond. Daarna plaats je er een plaat boven, die je minstens vijftien centimeter laat overlappen. Vervolgens werk je naar de nok van het dak toe, waar je een speciaal deel plaatst als een soort overkapping. Vervolgens herhaal je dit weer van onder tot boven voor de platen die je ernaast legt.