Kramp in hand is natuurlijk erg vervelend om last van te hebben. Het maakt niet uit wanneer, het kan altijd voorkomen dat je te maken krijgt met kramp in hand. Er zijn verschillende oorzaken die kramp in je hand kunnen verzaken. Daarom is het handig om te weten waardoor dit kan komen en wat je er precies tegen kunt doen. 

Meestal in kramp in hand van korte duur, maar het kan wel erg vervelend zijn om mee te maken te krijgen. Dit heeft ermee te maken dat kramp enorm veel pijn kan doen. Kramp kan zowel acuut als chronisch voorkomen. Er is wel altijd een oorzaak voor kramp. 

Acute of chronische kramp

Als je te maken hebt met kramp in hand, is het altijd handig om eerst te kijken of het gaat om acute of chronische kramp. Hier zit namelijk nog best een verschil tussen. Kramp kan acuut voorkomen als je spieren oververmoeid zijn of als je een letsel hebt waarbij een spier beschadigd kan zijn. 

Chronische kramp ontwikkelt zich langzaam maar zeker door de tijd heen. Meestal wordt chronische kramp veroorzaakt door een medische aandoening, zoals een schildklieraandoening, dystonie of diabetes. 

Waardoor kan kramp in hand veroorzaakt worden?

Kramp in hand kan door verschillende dingen veroorzaakt worden. Het kan komen van één oorzaak, maar het komt ook regelmatig voor dat meerdere oorzaken samenwerken om kramp in hand te veroorzaken. 

Schrijfkramp

Schrijfkramp is een vorm van focale taakspecifieke dystonie. Je lichaam gaat hierbij in een afwijkende stand staan waarbij veel pijn veroorzaakt wordt. Dit wordt omschreven als een vorm van kramp. Schrijfkramp wordt eigenlijk altijd veroorzaakt door een rare houding van je vingers, je hand of je arm. Dit is iets wat niet alleen bij schrijvers voorkomt, maar ook bij andere beroepen, zoals musici. 

Een tekort aan magnesium

Magnesium is een belangrijk mineraal voor je lichaam. Het mineraal zorgt ervoor dat je botten sterk blijven en dat je spieren kunnen ontspannen. Bij een tekort aan magnesium is het lastig voor je spieren om te ontspannen, waardoor je te maken kunt krijgen met spontane samentrekkingen van spieren, oftewel kramp. 

Als je last hebt van een tekort aan magnesium kun je dit merken aan een aantal klachten, namelijk:

Een tekort aan vocht

Een tekort aan vocht kan ook voor kramp in hand zorgen. Je lichaam heeft water nodig om goed te kunnen functioneren. Ook voor de functie van je spieren is water erg belangrijk. Als je een tekort aan water hebt, is de kans aanwezig dat je hier ook krampen van krijgt. Uitdroging komt het meeste voor bij hoge temperaturen, maar ook bij lage temperaturen moet je hiervoor uitkijken. 

Slechte bloedsomloop

Als je bloedsomloop niet helemaal lekker loopt, is de kans ook aanwezig dat je te maken krijgt met kramp. De bloedsomloop zorgt ervoor dat er zuurstof en voedingsstoffen naar je spieren komen. Als dit niet lekker loopt, kun je in al je ledematen te maken krijgen met pijn. Dit is ook het geval bij je handen. 

Nieraandoeningen

Nieraandoeningen kunnen ook een groot effect hebben op kramp. Hierbij heb je meestal te maken met een slechte balans tussen het vocht en de elektrolyten in je lichaam. Daarnaast kan zenuwbeschadiging hierbij ook voorkomen. Vooral kramp in de benen komt veel voor bij nieraandoeningen, maar kramp in hand komt ook veel voor. 

Wat kun je doen tegen kramp in hand?

Het is een beetje afhankelijk van waar de kramp vandaan komt, maar er zijn verschillende dingen die je hiertegen kunt doen. Als eerste kun je proberen om de spieren te strekken en te masseren. Meestal ontspannen ze hierdoor weer. Dit is vaak een tijdelijke oplossing. 

Daarnaast is het altijd een goed idee om meer te gaan drinken en te letten op de hoeveelheid vitaminen en mineralen die je binnenkrijgt. Vooral magnesium is een mineraal waar je dan goed wat meer van binnen kunt krijgen. 

Als laatste kun je nog proberen om een warm bad of een warme douche te nemen. De warmte kan de spanning in de spieren meestal een beetje verminderen. Hiernaast zijn er eigenlijk niet zoveel dingen die je zelf kunt doen tegen kramp in hand. 

Hoe kun je kramp in je hand voorkomen?

Er zijn enkele dingen die je kunt doen om kramp in hand te voorkomen. Zo is het altijd belangrijk om het juiste gereedschap en hulpmiddelen te gebruiken, zodat je niet te veel kracht uit hoeft te oefenen. Daarnaast kan sport met een lage impact, zoals hardlopen of zwemmen goed helpen. Zo kun je je spieren een beetje aansterken als ze minder sterk zijn. Ook is het belangrijk om voldoende vocht te drinken.