Het maken van een goed CV, ofwel een curriculum vitae is iets wat iedereen één en vaak meerdere keren moet doen. Het schrijven van een goed CV gaat je helpen bij het vinden van een geschikte baan, traineeship of stage en het is een skill die nog vaak in je leven van pas gaat komen. Het schrijven van een sterk CV heeft een doel: ervoor zorgen dat een werkgever of recruiter je uitnodigt voor een gesprek. Om dit voor elkaar te krijgen heb je wel een sterk CV nodig die eruit springt in vergelijking met de andere kandidaten voor deze functie. Maar hoe schrijf je nou zo’n sterk CV? In dit artikel worden meerdere tips gedeeld over hoe jij een goed CV kan schrijven zodat jij op het gesprek kan komen voor jouw droombaan.

Inhoud van een perfect CV

De inhoud van je CV is uiteraard erg belangrijk, er zijn een aantal dingen die je sowieso in je CV moet benoemen. De volgende onderdelen horen sowieso in je curriculum vitae: Je naam en contactgegevens, je persoonlijke profiel, je werkervaring, je opleiding en cursussen en als laatste je vaardigheden. Deze punten geven de werkgever of recruiter een goed beeld van wie je bent, waar je expertise ligt, wat hij van jou kan verwachten en wat voor relevante zaken je in het verleden al hebt gedaan. Wanneer je deze vijf punten in je CV hebt gewerkt hebben ze dus al een redelijk goed beeld van je kennis en ervaring, maar hiermee spring je nog niet direct uit tussen andere kandidaten. Daarom is het vaak verstandig om je curriculum vitae nog verder uit te breiden met een foto van jezelf, vrijwilligerswerk, stages, certificeringen, talen die je spreekt, belangrijke prestaties en referenties. Wil je het wat persoonlijker maken dan kan je nog je hobby’s, interesses en ambities toevoegen aan je CV. Wanneer al deze zaken in je CV staan heeft de recruiter of werkgever direct een heel duidelijk beeld van jou als werknemer en is de kans groter dat je wordt uitgenodigd voor een gesprek.

De perfecte lay-out voor jouw CV

De inhoud van je curriculum vitae is niet het enige wat van belang is om een goede indruk te maken op degene die hem gaat beoordelen en vergelijken met het CV van anderen. De lay-out en het uiterlijk vertoon is ook van groot belang om op te vallen. Hiervoor kan je een template kiezen van cv.nl of CVwizard, maar je kan ook zelf een mooi ontwerp maken voor een unieke layout. Wat vooral van belang is, is dat het er mooi uitziet en dat het ook past bij het bedrijf waar je solliciteert, wellicht kan je zelfs kijken of het in de huisstijl van het bedrijf kan. Bij het ontwerpen van de lay-out van je CV, houdt er dan ook rekening mee dat je deze gemakkelijk aan kunt passen. Mocht je eventueel nieuwe certificeringen behalen of andere relevante ervaringen toe willen voegen dan is het niet praktisch om je hele CV opnieuw te moeten gaan ontwerpen. Tegenwoordig kan dit gemakkelijk via tools als canva, ook zie bieden handige templates aan om CV’s in te maken. Mocht dit beter voor jou werken dan andere tools en wil je cv.nl opzeggen of CVwizard opzeggen dan is canva wellicht een erg goed gratis alternatief. Ben je helemaal tevreden met de inhoud en de lay-out van je van CV? Kijk dan nog even of dat alle gegevens leesbaar zijn voor de ATS-systemen waar veel recruiters mee werken. Kijk ook of je nog eventuele trefwoorden toe kan voegen waar recruiters naar op zoek zijn om extra op te vallen. Is alles in orde, dan is jouw CV klaar voor verzending en zit je met een beetje geluk al snel op gesprek voor jouw potentiële droombaan.