Afval: we hebben het allemaal. Van een blikje dat je uit een automaat trekt tot afval van een verbouwing of van je tuin. Afval is overal en ook jij hebt er ook dagelijks mee te maken. Sinds 2000 is afvalscheiding steeds meer een regel geworden en zijn er verschillende landen die wetgeving hebben gemaakt om afval te scheiden en te recyclen. Zo is er in ons land bijvoorbeeld een programma voor afvalscheiding en recycling voor onder andere plastic, glas, papier, metaal en organisch afval. Het is een belangrijk onderdeel van het milieubeleid geworden. Het afval scheiden is een belangrijke stap richting duurzaam afvalbeheer. Jij draagt daar zelf ook aan bij, doordat je afval moet scheiden. Maar wat zijn nu de beste tips om je afval te scheiden?


Afvalbakken

Er bestaan verschillende afvalbakken als je zelf je afval gaat wegbrengen. Maak hier dan ook gebruik van en doe je afval in de juiste afvalbak. Ook thuis kun je verschillende afvalbakken gebruiken. Zorg dat je er een hebt voor je plastic, eentje voor je organisch afval en eentje voor je glas. Zo kun je je eigen afval makkelijker recyclen en wegbrengen of langs de weg zetten.

Recyclebare producten

Niet iedereen is er mee bezig, maar wist je dat je je afval nog beter kunt scheiden als je gebruik maakt van recyclebare producten? Kies voor producten die makkelijk te recyclen zijn zoals papier met een keurmerk FSC, recyclebare plastic flessen en glazen potten.

Reinigen

Je afval reinigen voordat je het weggooit? Een goed idee als het om afval scheiden gaat. De etensresten wegspoelen zorgt ervoor dat je afval makkelijker gerecycled kan worden. Een bijkomend voordeel is dat je afvalbakken niet gaan stinken. Zeker in de zomer is dit handig voor de containers buiten, dat houdt ongedierte weg.

Herinneren

Vergeet je vaak je afval te scheiden? Herinner jezelf dan eraan. Dit kun je doen door een memo blaadje op te hangen op een plek waar je vaak komt en het ziet, maar je kunt het ook doen door een herinnering in je agenda te maken. Zet ook meteen erbij wanneer je afval wordt opgehaald.

Huren

Heb je ander afval dan het afval wat je thuis kan, bijvoorbeeld doordat je in de tuin hebt gewerkt? Dan is het slim om een afvalcontainer in Dordrecht of ergens anders in Nederland te huren. Kijk waarvoor jij precies een container nodig hebt en huur deze. Als je dit doet dan weet je ook helemaal zeker dat je afval zodra het is opgehaald gerecycled wordt.