Naast dunschillers, aardappelschilmesjes en broodmessen zijn Japanse messen tegenwoordig niet meer weg te denken uit de keuken. Japanse messen komen in verschillende vormen en maten. Eén van de bekendste Japanse messensoorten is het damascus mes. Maar wat is dit eigenlijk voor een mes? Waarvoor gebruik je het? En waarom zou je een damascus mes kopen en geen gewoon mes?

Wat is damaststaal?

Een damascus mes is een Japans mes dat gemaakt is van damaststaal. Net als een Japans vismes is een damascus mes zeer geschikt voor dun en nauwkeurig snijwerk. Deze messen worden dan ook vaak gebruikt bij de bereiding van kleine Japanse gerechten, zoals sushi. Een damascus mes kan voor vrijwel elk ingrediënt worden gebruikt. Pas wel op met harde etenswaren, zoals bevroren voedsel of vlees met botten. Wanneer je je mes hiervoor gebruikt kan deze namelijk beschadigen.

Damaststaal is een staalsoort dat bestaat uit meerdere lagen staal die op elkaar gesmeed zijn. Dit staal ontstaat door een ruw stuk staal uit te smeden, op te vouwen en weer op elkaar te smeden. Door dit meerdere keren te herhalen, creëer je een stuk staal dat uit honderden lagen bestaat. Daarom wordt deze staalsoort ook wel gevouwen staal genoemd. Het maakproces zorgt ervoor dat er golvende patronen op de messen ontstaan. Door de unieke patronen die hierdoor op de messen ontstaan, wordt het maken van damascus messen als ware kunstvorm gezien.

Waarom een damascus mes?

Er zijn verschillende redenen om voor een damascus mes te kiezen. Als eerste zijn damascus messen een stuk dunner dan normale koksmessen. Hierdoor is het een stuk makkelijker om jouw ingrediënten in dunne en nauwkeurige stukken te snijden.

Door het maakproces van damaststaal zijn damascus messen erg scherp en stevig. Tijdens het maken van damaststaal wordt het staal namelijk verhit in vuur. De koolstof die hierbij vrijkomt wordt opgenomen door het staal. Door het staal te vouwen wordt de koolstof door het hele stuk staal verspreid en hierin opgeslagen. De opgenomen koolstof zorgt daarna voor de hardheid van het staal.

Hiernaast is er natuurlijk ook de esthetische reden. Een damascus mes ziet er nou eenmaal een stuk spectaculairder uit dan een gewoon koksmes. Hierdoor is het een heuse blikvanger tussen al het gewone keukengerei.

Kortom: wanneer je op zoek bent naar een kwalitatief goed en mooi keukenmes, ga dan zeker voor een damascus mes. Hiermee kun je nauwkeurig te werk gaan in de keuken en het ziet er ook nog eens fantastisch uit.