Semaglutide is een innovatief geneesmiddel voor de behandeling van type 2 diabetes. Het behoort tot de groep van GLP-1 receptor agonisten, die helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren en de eetlust te verminderen.

Bekende merken zoals Ozempic en Rybelsus gebruiken deze werkzame stof om patiënten te ondersteunen bij het beheersen van hun diabetes. Dit artikel bespreekt de werking, bijwerkingen en belangrijke overwegingen bij het gebruik van semaglutide, en wie op recept semaglutide kopen mag.

Wat is semaglutide?

Semaglutide is een medicijn dat speciaal is ontwikkeld voor de behandeling van type 2 diabetes. Het behoort tot een groep geneesmiddelen die bekend staan als glucagon-like peptide-1 receptor agonisten, of kortweg GLP-1 RA’s. Bekende voorbeelden van semaglutide zijn de merknamen Ozempic, Rybelsus en Saxenda.

Wat is de rol van GLP-1?

GLP-1 is een natuurlijk hormoon dat in de darmen wordt geproduceerd na een maaltijd. Dit hormoon stimuleert de alvleesklier om beter te functioneren en vermindert de afgifte van glucagon, een hormoon dat de bloedsuikerspiegel verhoogt. Bovendien helpt GLP-1 om de eetlust te verminderen.

Hoe werkt semaglutide?

Semaglutide imiteert de werking van GLP-1 in het lichaam. Het bindt zich aan bepaalde eiwitten, waardoor de afgifte van insuline wordt gestimuleerd en de productie van glucagon wordt geremd. Daarnaast zorgt het ervoor dat de maag langer vol blijft, wat bijdraagt aan een verlaging van de bloedsuikerspiegel en gewichtsverlies bevordert.

Verschillende vormen van semaglutide

Semaglutide is beschikbaar in verschillende vormen. Rybelsus is een tablet die oraal wordt ingenomen, terwijl Ozempic een injecteerbare vorm is. Beide hebben dezelfde werking, maar worden op verschillende manieren toegediend.

Wat te doen bij medicijntekorten?

Mocht je merken dat de medicijnen die je nodig hebt voor je diabetes niet beschikbaar zijn, meld dit dan bij het Meldpunt Medicijntekorten. Dit helpt om problemen in de levering van medicijnen onder de aandacht te brengen.

Welk medicijn moet je kiezen?

De keuze voor een specifiek medicijn voor de behandeling van type 2 diabetes hangt af van je persoonlijke voorkeur, het advies van je arts, en de beschikbaarheid van het medicijn. In 2024 is er bijvoorbeeld een groot tekort aan Ozempic.

Bijwerkingen van semaglutide

Zowel de orale vorm van semaglutide (Rybelsus) als de injecteerbare vorm (Ozempic) kunnen bijwerkingen veroorzaken. Veel voorkomende bijwerkingen zijn:

Bespreek je bijwerkingen

Het is cruciaal om bijwerkingen met je arts te bespreken, vooral als ze ernstig zijn of je dagelijks leven verstoren. Je zorgverlener kan helpen door de dosis aan te passen of een ander medicijn voor te schrijven.

Meld je bijwerkingen bij Lareb

Je kunt bijwerkingen melden bij het bijwerkingeninstituut Lareb. Door dit te doen, help je om een beter beeld te krijgen van de frequentie en ernst van bijwerkingen.

Wanneer is semaglutide geschikt?

Je komt mogelijk in aanmerking voor semaglutide als je:

Semaglutide kan overigens alleen worden voorgeschreven door een zorgverlener of arts.