Er zijn allerlei verschillende posities waar je op kunt slapen. Zo kun je buikslapen, rug slapen of op je zij slapen. Alle posities hebben zo zijn voor- of nadelen. Daarom is het eens goed om na te gaan in welke positie je ligt en of deze positie wel goed voor je lichaam is. 

Hieronder leggen we je precies uit welke voordelen er vast zitten aan buikslapen, maar ook welke nadelen erbij komen kijken. Zo weet je precies of het een goed idee is of dat je iemand bent die beter kan voorkomen om op zijn of haar buik te gaan slapen. 

De voordelen van buikslapen

Sommige mensen denken dat er helemaal geen voordelen aan buikslapen zitten. Dit is niet waar, want er zitten zeker wel enkele voordelen aan vast. We hebben er twee voor je kunnen vinden. Deze twee hebben we hieronder voor je neergezet, zodat je precies weet welke voordelen deze manier van slapen heeft. 

De voordelen hoeven helaas niet voor iedereen te gelden, want de ene persoon is de andere persoon niet. Let daarom goed op je eigen situatie en welke opties je hebt. Soms is het ook goed om af en toe eens van positie te wisselen om pijnklachten te voorkomen. 

De kans is kleiner dat je snurkt

Wanneer je iemand bent die graag op zijn of haar buik slaapt ben je ook iemand die niet zo snel zal gaan snurken. De buikslapers onder ons hebben het voordeel dat deze manier je tong en keelholte niet belemmert. Hierdoor snurk je veel minder dan wanneer je bijvoorbeeld op je rug slaapt. 

De mensen die wel een hele hoop snurken, gaan vaak op hun zij liggen om minder te snurken. Het is een nog betere optie om dan op je buik te gaan liggen. De kans dat je dan echt gaat snurken is dan gewoon een heel stuk minder groot. 

De spijsvertering kan bevorderd worden 

De spijsvertering kan zich verbeteren als je iemand bent die graag op zijn of haar buik slaapt. Buikslapen zorgt ervoor dat je maag en je spijsvertering in een natuurlijke positie ligt. Hierdoor krijg je veel minder snel last van je spijsvertering, maar ook veel minder last van bijvoorbeeld maagzuur. 

Het zuur in je maag kan in deze positie makkelijk gereguleerd worden, waardoor je er een stuk minder last van krijgt. Als je iemand bent die veel last heeft van zijn of haar spijsvertering, is het dus goed om te kijken op welke manier je slaapt. Dit kan al een hele hoop helpen. 

De nadelen van buikslapen

Helaas zitten er ook verschillende nadelen aan buikslapen. Er zitten niet alleen voordelen aan vast. Het is zeker goed om naar deze nadelen te kijken. Zo kun je voorkomen dat je slaap juist achteruit gaat als je op een andere manier wilt gaan slapen. 

Hieronder staan twee verschillende nadelen van buikslapen. De nadelen gelden voor bijna iedereen, maar sommige mensen hebben er minder last van dan andere mensen. Daarom is het goed om zelf te kijken wat je voelt en of het ook voor jou van toepassing is. Iedereen is namelijk anders, waardoor je lichaam ook anders kan reageren. 

Een verkeerde druk op de nekwervels 

Als je standaard een buikslaper bent, kan er verkeerde druk komen te staan op je nekwervels. Dit komt doordat tijdens het buikslapen je hoofd altijd helemaal gedraaid moet zijn. Je hoofd draait je helemaal om, omdat je anders geen adem kunt halen. Je gaat niet met je hoofd helemaal in het kussen liggen. 

Hierdoor kun je pijnklachten krijgen in je nek en je nekwervels. Dit kan komen door de wervels, maar ook de spieren in je nek liggen in een erg vreemde positie. Daarom is het goed om te kijken of je misschien van positie in bed kunt wisselen om pijn te voorkomen. 

Je rug ligt niet in een neutrale positie 

Verder is het een ander groot nadeel dat je rug niet in een natuurlijke houding ligt. Je rug is altijd iets gedraaid of zakt helemaal in. Hierdoor kun je ernstige rugklachten krijgen als je altijd buikslapen het fijnst vindt. Zo krijgen veel mensen deze mensen vaak last van hun onderrug. 

Als je echt regelmatig last van je rug hebt, kun je het beste eens een zijligging aannemen. Dit zorgt ervoor dat er wat stress van de onderrug af wordt genomen. Dit is wel erg belangrijk, want zo voorkom je dat je langdurige pijn vasthoudt in je rug. 

Wel of niet op je buik blijven slapen? 

De vraag of je wel of niet op je buik moet slapen is dan al snel gesteld. Helaas is er voor ons lichaam geen perfecte positie om in te slapen. Het is vooral belangrijk dat je leert luisteren naar je eigen lichaam. Voor iedereen kan een andere positie gewoon veel fijner zijn. 

Het beste is om buikslapen af te wisselen met bijvoorbeeld een zijligging. Regelmatig wisselen zorgt ervoor dat je minder last krijgt van één plek in je lichaam. Daarom is het goed om te kijken naar de opties die je hebt en die je ook zelf fijn vindt.