Een Verklaring Omtrent het Gedrag, oftewel VOG, is een term die je vast weleens hebt gehoord. Maar wat houdt het eigenlijk in? Een VOG is een officieel document waarin staat vermeld of je wel of geen strafbare feiten hebt gepleegd die relevant zijn voor de functie of het doel waarvoor je de VOG aanvraagt. Het wordt vaak gevraagd wanneer je gaat werken met kwetsbare groepen, zoals kinderen of ouderen, of wanneer je in een vertrouwenspositie komt te werken. Maar ook bij het huren van een woning of het adopteren van een kind kan een VOG gevraagd worden.

Waarop wordt gelet bij een VOG?

Bij de beoordeling van een VOG wordt je justitiële verleden onder de loep genomen. Dit betekent dat wordt onderzocht of je eerder in aanraking bent gekomen met politie of justitie en of dit relevant is voor de functie of het doel waarvoor je de VOG aanvraagt. Zowel veroordelingen als strafbare feiten waarvoor je niet veroordeeld bent, maar wel mee te maken hebt gehad met politie of justitie, kunnen hierbij in acht worden genomen.

Dit omvat onder andere:

Het is belangrijk om te begrijpen dat een VOG-aanvraag niet automatisch wordt afgewezen als je een strafbaar feit op je naam hebt staan. Het hangt allemaal af van de relevantie van het verleden ten opzichte van de positie waarvoor je solliciteert. De beoordeling is zorgvuldig en bedoeld om de veiligheid en integriteit van de betrokken partijen te waarborgen.

Tip: De rol van LOVS bij het bepalen van strafeisen in Nederlandse rechtszaken

Wanneer moet je een VOG aanvragen?

Er zijn diverse situaties waarin het aanvragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) vereist kan zijn. Hier zijn enkele voorbeelden:

Het aanvragen van een VOG is afhankelijk van de specifieke eisen van de situatie en de betrokken partijen. Het is belangrijk om te weten dat een VOG niet standaard wordt verstrekt; het wordt zorgvuldig beoordeeld op basis van je justitiële verleden en de relevantie ervan voor de betreffende situatie.

Bekijk ook Beëdigde Vertalers en Vertaalbureaus: Veel Gestelde Vragen en Antwoorden

vog aanvragen digid

Stap voor stap: VOG aanvragen via DigiD

Het aanvragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) via DigiD is een gestroomlijnd proces. Volg deze eenvoudige stappen om jouw aanvraag succesvol te voltooien:

Kortom, een VOG is een waardevol document dat in verschillende situaties kan worden gevraagd. Of je nu gaat werken, stagelopen, vrijwilligerswerk wilt doen of een woning wilt huren, een VOG kan een vereiste zijn. Gelukkig is een VOG aanvragen via DigiD een gebruiksvriendelijk proces. Wees nauwkeurig bij het invullen van je gegevens en voor je het weet heb je het benodigde document in handen. Een VOG aanvragen was nog nooit zo eenvoudig!

Wat als mijn VOG aanvraag wordt afgewezen?

Het kan teleurstellend zijn als je VOG-aanvraag wordt afgewezen, vooral als je deze nodig hebt voor een bepaalde baan, stage of andere gelegenheid. Gelukkig is het mogelijk om in dergelijke situaties actie te ondernemen en te begrijpen waarom je aanvraag is afgewezen.

Als je VOG-aanvraag wordt afgewezen, ontvang je een officiële kennisgeving met de reden(en) voor de afwijzing. Deze redenen kunnen variëren, maar meestal heeft het te maken met relevante strafbare feiten in je justitiële verleden die een belemmering vormen voor de specifieke functie of context waarvoor je de VOG aanvroeg.

Het eerste wat je kunt doen, is de afwijzingsbrief zorgvuldig bestuderen en begrijpen welke specifieke redenen hebben geleid tot de afwijzing. Als je van mening bent dat de informatie onjuist is of niet relevant is voor de betreffende aanvraag, kun je bezwaar maken tegen de afwijzing.

Het indienen van een bezwaar is een formele procedure waarbij je aantoont dat de redenen voor afwijzing onterecht zijn. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de strafbare feiten verouderd zijn, niet gerelateerd aan de functie of niet relevant zijn voor het beoordelen van je integriteit.

Tijdens de bezwaarprocedure heb je de mogelijkheid om aanvullende documenten of verklaringen in te dienen die je zaak ondersteunen. Het is raadzaam om juridisch advies in te winnen of ondersteuning te zoeken bij professionele instanties die ervaring hebben met VOG-zaken.

Het is belangrijk om te onthouden dat een afgewezen VOG-aanvraag niet het einde van de wereld is. Er zijn stappen die je kunt nemen om te proberen de afwijzing aan te vechten en alsnog de benodigde VOG te verkrijgen. Het is een proces dat geduld en doorzettingsvermogen vereist, maar het kan de moeite waard zijn om je doel te bereiken en de kansen op de gewenste baan, stage of andere gelegenheid te vergroten.

Lees ook Wat zijn de vaardigheden die je nodig hebt als taxichauffeur?