Top 10 beste schaken boeken van 2023

Lees jij ook graag boeken in het genre van schaken en ben je op zoek naar de volgende topper die je in Ć©Ć©n adem zult uitlezen?

schaken boeken doen het goed bij het lezend publiek en ze worden veel geschreven dus het is niet altijd makkelijk om een goede keuze te maken voor welk schaken boek bij jou past. Daarnaast is er een groot verschil te zien tussen de kwaliteit in dit genre.

Gelukkig zijn hier onze boeken experts van vraageenexpert.nl die het onderzoekwerk al voor je gedaan hebben door de meest verkochte schaken uit te lezen en zij hebben daaruit een top 10 voor je gemaakt.

Zodoende bespaar jij de tijd die je normaal kwijt was aan het uitzoeken van een boek, die je nu kunt steken in het lezen van een van de beste 10 schaken boeken.

Benieuwd naar de top 10? Lees dan snel verder!

  1. schaken

Inhoudsopgave

De top 10 schaken boeken

1. Voor Dummies Schaken voor Dummies

Voor Dummies Schaken voor Dummies is een geweldig middel om je schaakvaardigheden te verbeteren. Het boek is geschreven door een ervaren schaakmeester, waardoor je de juiste informatie krijgt om je schaakspel te verbeteren. Je krijgt ook strategieĆ«n en technieken die je kunt gebruiken tijdens het spelen. In dit boek leer je ook hoe je een schaakstuk correct kunt verplaatsen en hoe je je tegenstander kunt verslaan met je slimme zetten. Je leert ook over de verschillende varianten van schaken. Er zijn verschillende strategieĆ«n en tactieken die je kunt gebruiken om te winnen. Het boek introduceert je ook in de wereld van competitief schaken en geeft je duidelijke aanwijzingen over hoe je de regels van het spel kunt volgen. Bovendien krijg je ook tips over hoe je je eigen schaakstijl kunt ontwikkelen en hoe je je kunt voorbereiden op schaakwedstrijden. Dus als je geĆÆnteresseerd bent in schaken, is Voor Dummies Schaken voor Dummies een geweldig boek om mee te beginnen. Het boek is voor iedereen toegankelijk, dus ook als je geen ervaren schaker bent, kun je het boek gebruiken om je schaakvaardigheden te verbeteren. Met dit boek kun je je kennis van schaken vergroten, zodat je kunt gaan genieten van de prachtige wereld van dit populaire bordspel.

2. Oom Jan leert zijn neefje schaken

Het boekje werd geschreven door Oom Jan, een Nederlandse schaakmeester die een boek wilde schrijven dat jonge spelers op een leuke en toegankelijke manier kennis liet maken met het schaakspel. Hij begon met het uitleggen van de basisregels en de stukken waarmee gespeeld wordt. In de afgelopen decennia is Oom Jan leert zijn neefje schaken een klassieker geworden. Het boekje blijft het ideale leermiddel voor beginners. Met de toegang tot de internetwereld zijn er veel meer mogelijkheden voor schaakspelers, maar Oom Jan's boekje blijft een waardevolle bron. Het is geschreven in een vriendelijke stijl, begrijpelijk voor iedereen, en het bevat veel informatie over de basisregels van het schaakspel, waaronder verklaringen over de stukken en de do's en don'ts van een goed schaakspel. Daarnaast bevat het ook strategieƫn en oefeningen om je schaakspel te verbeteren. 75 jaar geleden bedacht Oom Jan een boek dat schakers van alle leeftijden in staat stelt de basiskennis van het schaakspel te verwerven. Oom Jan leert zijn neefje schaken is nog steeds een waardevolle bron voor beginnende schakers. Het boekje leert je de basisregels, geeft je informatie over strategieƫn en oefeningen, en helpt je om je spel te verbeteren. Dit boekje is het ide.

3. Schaaknovelle

Schaaknovelle is het laatste verhaal dat Stefan Zweig schreef. Het is tegelijk zijn bekendste en beklemmendste. Het verhaal speelt zich af aan boord van een groot schip, waar de wereldkampioen Mirko Czentowitz partijen speelt tegen iedereen die daarvoor wil betalen, zonder ooit te verliezen. Dr. B., een van de toeschouwers, heeft zichzelf als gevangene van de Gestapo blind leren schaken. Als hij het aandurft om het tegen de kampioen op te nemen, stapelen de uitdagingen en de overmoed zich op. Beide mannen worden op hun eigen manier verslagen tijdens deze spannende tweekamp. De Nederlandse vertaling van Schaaknovelle is verzorgd door Ria van Hengel. De vertaling is even schitterend als rijkgeschakeerd. De details van het verhaal zijn verrassend en intrigerend, waardoor de lezer meegesleept wordt in het verhaal. De taal en de stijl zijn vlekkeloos, waardoor de lezer een intense reading experience heeft. Met deze vertaling krijgt de lezer de kans om het verhaal in al zijn diepte en schoonheid te ervaren.

4. De Schaakbijbel

De Schaakbijbel is een boek waarmee u kennis maakt met de basistechnieken van het schaken. Alle grondvormen van tactieken, combinaties, offers en pionnenstructuren worden in dit boek uitgelegd. Door de clear en overzichtelijke lay-out kunt u gemakkelijk de verschillende zetten volgen. Er worden meer dan 300 voorbeelden gegeven, die worden verduidelijkt door een ruimtelijke illustratie met commentaar. Het boek is een herziene editie van De Schaakbijbel en een herdruk van De Schaakwijzer. Hierin staat alles wat u moet weten over aanvals- en verdedigingsstrategieƫn voor de openingsfase, het midden- en het eindspel. U krijgt een goed beeld van de verschillende zetten die belangrijk zijn voor het spel. Door de praktische tips en trucs die in dit boek staan, kunt u grip krijgen op de aloude schaakkunst. U kunt uw schaakkennis vergroten en uw schaakspel verbeteren!

5. Jan Timman De Biografie Schaakboek

Jan Timman de Biografie Schaakboek is een verzameling van zijn meesterlijke spel. Het boek biedt een overzicht van Timman's carriĆØre en het biedt een verdiepende analyse van zijn schaakstijl. De meest memorabele partijen en de zwaarste blunders zijn allemaal hier weergegeven. Het boek bevat ook een verzameling interviews met de meester zelf, waarin hij zijn gedachten over schaken en zijn carriĆØre deelt. Er zijn ook commentaren van collega-meesters over Timman's stijl en prestaties, waardoor een compleet beeld wordt geschetst van deze levenslange schaaklegende. Met Jan Timman de Biografie Schaakboek krijgt de lezer een unieke kijk op de wereld van schaken, en de kans om de meester te volgen op zijn reis naar succes. Met uitgebreide analyses van zijn stijl en een schat aan informatie over zijn carriĆØre, is dit een schaakboek dat je niet mag missen.

6. Schaken voor de jeugd

Met dit boek kunnen kinderen van alle leeftijden leren hoe ze schaken. Het bevat verschillende spelletjes, puzzels en oefeningen om de kennis van de spelers over schaken te verbeteren. Deze oefeningen worden geleid door Guusje en Jesse, twee gepassioneerde schaakfans die veel ervaring hebben met het spel. De kinderen kunnen hun kennis vergroten door oefeningen als Tikkertje, Pionnenoorlog, Paraderende paarden en Pardenritje. Met deze oefeningen leren kinderen meer over schaakcoƶrdinaten, schaakpatronen en trucjes waarmee ze hun tegenstander kunnen verslaan. Het boek bevat ook tips over hoe je een schaakpartij kunt winnen, zodat kinderen zich zelfverzekerder voelen als ze met anderen spelen. Met behulp van dit boek wordt het leren van schaken leuker en leuker. Kinderen kunnen het spel leren, maar ook hun vaardigheden verbeteren. Ze leren met plezier hoe ze hun schaakpartijen kunnen winnen, waardoor ze meer zelfvertrouwen krijgen in hun spel. Schaken voor de jeugd is een geweldig boek dat ervoor zorgt dat kinderen binnen de kortste keren een geweldige schaakspeler worden.

7. Introductie tot de openingstheorie 1 De wereld van de schaakopening

Introductie tot de openingstheorie 1: De wereld van de schaakopening is de perfecte keuze voor schakers van alle niveaus. Of je nu een beginner bent en je de basisprincipes van de schaakopeningen wilt leren, of je een gevorderde clubspeler bent en je invalshoeken wilt verhelderen, dit boek kan je hierbij helpen. Paul van der Sterren gaat bij zet ƩƩn beginnen en geeft een overzicht van alles wat er in de loop der jaren aan openingstheorie bedacht is. Deel 1 behandelt de belangrijkste openingen met de beginzet 1.d2-d4. Naast de uitleg en achtergronden van elke opening, wordt er ook ingegaan op de verschillende strategieƫn en tactieken. Met behulp van dit boek kan je je kennis van schaakopeningen vergroten en je vaardigheden verbeteren. Je kunt de stappen die je leert toepassen tijdens het spelen van wedstrijdschaak en je kunt je ook voorbereiden op toernooien.

8. Lekker schaken Lekker schaken stap 1

Lekker schaken is ontwikkeld door een team van experts met veel kennis en ervaring op het gebied van schaken. De methode is speciaal ontwikkeld om beginners op een leuke en luchtige manier kennis te laten maken met de regels van het schaakspel. De lessen bestaan uit een combinatie van korte lessen, tips en oefenstof, die allemaal gericht zijn op het verbeteren van de schaakvaardigheid. Door middel van Lekker schaken leer je alles wat je moet weten om een leuk spel te kunnen spelen. De reeks bestaat uit vijf delen, waarmee je een stap voor stap begeleidt wordt in de wereld van het schaken. De lessen zijn zo opgezet dat je als beginnende schaker al snel begrijpt hoe de stukken en de regels werken. De lessen zijn dan ook leuk en informatief voor zowel volwassenen als kinderen. Ook is er een voorwoord van Hans Bƶhm die je meeneemt in de wereld van het schaken. Met deze serie Lekker schaken kun je direct aan de slag! Je leert snel en gemakkelijk de beginselen van het schaken, waarbij je kennis direct in praktijk kunt brengen. De lessen zijn toegankelijk en er worden vele diagrammen gebruikt om het geleerde duidelijk te maken. Kortom, de perfecte manier om kennis te maken met het schaken!

9. Wereld van de schaakopening 3

Met Wereld van de schaakopening 3 heb je de oplossing. Het is een revolutionair boek dat je helpt om de juiste opening te kiezen. De auteur heeft een unieke methode ontwikkeld om alle openingen, van de meest gebruikte tot de meest uiteenlopende, te begrijpen. Het boek biedt een overzichtelijk beeld van de mogelijkheden en helpt je de juiste opening te kiezen. Je kunt de klassieke openingen bestuderen, zoals de Siciliaanse Verdediging of de Franse Verdediging, maar ook online strategieƫn verkennen, zoals de Caro-Kann. Daarnaast leer je ook hoe je je tegenstander kunt verrassen met minder bekende openingen. Met dit boek krijg je de kans om je schaakvaardigheden naar een hoger niveau te tillen. Het bevat een reeks instructies die je helpen om je spelsituatie te analyseren en je strategie te verbeteren. Met handige tips en concrete voorbeelden leer je hoe je je tegenstander kunt verrassen en de beste zetten kunt maken. Met Wereld van de schaakopening 3 heb je de tool om je schaakspel naar een hoger niveau te tillen. Je krijgt een duidelijk overzicht van alle openingen, leert hoe je je tegenstander kunt verrassen en krijgt handige tips om je strategie te verbeteren. Dit boek is een must voor iedere schaakliefhebber.

10. De juiste zet

De juiste zet biedt een verfrissend perspectief op een eeuwenoud spel. Het is een boek dat zowel liefhebbers als groentjes een diepere kijk biedt op wat het schaakspel ons kan leren. Door middel van stories, poĆ«zie, illustraties, herinneringen en reflecties geeft Rowson een kijkje in zijn persoonlijke ervaringen met het spel, waardoor het boek een meeslepende ervaring wordt. Het boek is niet alleen een must-read voor elke schaakliefhebber. Iedereen die geĆÆnteresseerd is in filosofie en levenslessen krijgt de kans om de diepte van het schaakspel te ontdekken. Met behulp van een unieke mix van verhalen, inzichten en humoristische passages is De juiste zet een verrijking voor iedereen die geĆÆnteresseerd is in filosofie, schaak en het leven.

Veelgestelde vragen over schaken boeken

De beste schaken boeken in onze top 10 lijst worden zorgvuldig uitgekozen door ons panel aan experts.Ā 

Onze experts bestaan uit ervaren lezers die zich vooral richten op het schaken genre. Zodoende hebben zij een veelvoud aan schaken boeken gelezen opdat zij een totaalbeeld hebben gekregen van het aanbod dat er is.Ā 

Onze reviews zijn voortdurend, wat wil zeggen dat zodra er een nieuw boek in het schaken genre uitkomt, gaan wij deze lezen en beoordelen. Mocht een nieuw schaken boek een plekje in onze top 10 verdienen, dan updaten wij de lijst.

Actuele top schaken boeken

Concluderend kunnen we zeggen dat wanneer je overweegt om een schaken boek aan te schaffen, je er goed aan doet om de volgende punten in ogenschouw te nemen.

Sommige lezers blijven bijvoorbeeld loyaal aan een bepaalde auteur omdat ze schijfstijl heel prettig vinden. Wanneer een auteur meerdere boeken geschreven heeft in hetzelfde schaken genre, en je hebt altijd met veel plezier deze boeken gelezen, is het een veilige keuze om een nieuw boek van deze zelfde auteur aan te schaffen.

Ben jij meer van de uitersten en ontdek je graag verschillende schrijfstijlen maar wel in hetzelfde schaken genre, dan zul je een totaal nieuw boek van een andere schrijver prefereren.

Alvorens de definitieve aankoop van een schaken boek, raden we zeker aan om de achterkantĀ  en het voorwoord te lezen om zo een globale indruk te krijgen.

Wij hebben in ieder geval de keuze zo makkelijk mogelijk voor je proberen te maken door de schaken boeken die in het algemeen het best beoordeeld worden door de lezer in te dammen tot een top 10. Zo weet je bijna zeker dat welk boek in de top 10 je ook mocht aanschaffen, het beslist een leesgenot gaat zijn.