Top 10 beste romans boeken van 2023

Lees jij ook graag boeken in het genre van romans en ben je op zoek naar de volgende topper die je in één adem zult uitlezen?

romans boeken doen het goed bij het lezend publiek en ze worden veel geschreven dus het is niet altijd makkelijk om een goede keuze te maken voor welk romans boek bij jou past. Daarnaast is er een groot verschil te zien tussen de kwaliteit in dit genre.

Gelukkig zijn hier onze boeken experts van vraageenexpert.nl die het onderzoekwerk al voor je gedaan hebben door de meest verkochte romans uit te lezen en zij hebben daaruit een top 10 voor je gemaakt.

Zodoende bespaar jij de tijd die je normaal kwijt was aan het uitzoeken van een boek, die je nu kunt steken in het lezen van een van de beste 10 romans boeken.

Benieuwd naar de top 10? Lees dan snel verder!

  1. romans

Inhoudsopgave

De top 10 romans boeken

1. Misdaad en straf

Met Misdaad en Straf (1866) heeft Fjodor Dostojevski (1821-1881) een klassieker geschreven die tot op de dag van vandaag zijn kracht behoudt. Lees hoe de arme student Rodion Raskolnikov de übermensch-gedachte gebruikt om een roofmoord op een oud mens te rechtvaardigen. Volg hem in zijn zoektocht naar verlossing met de hulp van Sonja, een Petersburgse kindhoer. Misdaad en Straf, in de sprankelende vertaling van Hans Boland, is een detective die je van begin tot einde meesleept. Dostojevski legt de psychische constellatie van zijn personages millimeter voor millimeter bloot, zoals maar weinig andere schrijvers kunnen. De kranten beschouwen de nieuwe vertaling als een roman van een 21ste-eeuwse schrijver. Dus, lezer, maak je klaar voor een spannende reis door de gevoelens van de hoofdpersonen. Laat je meeslepen door de krachtige verhalen en emoties van Fjodor Dostojevski, vertaald door Hans Boland.

2. Spaar de spotvogel

Het verhaal van 'Spaar de spotvogel' speelt zich af in de jaren dertig van de twintigste eeuw in het fictieve stadje Maycomb in het zuiden van de Verenigde Staten. De lezer wordt meegevoerd in een wereld vol racisme, discriminatie en onrechtvaardigheid. Het verhaal wordt verteld door het buitengewoon intelligente meisje Scout Finch, dat samen met haar broer Jem de situatie in de stad gadeslaat. Onder leiding van hun vader Atticus, die als advocaat de zwarte man Tom Robinson probeert te verdedigen, worden zij zich steeds bewuster van de ongelijkheden tussen blank en zwart. Met 'Spaar de spotvogel' heeft Harper Lee een universeel verhaal geschreven dat mensen overal ter wereld aanspreekt. Het verhaal is een aanklacht tegen discriminatie en onrechtvaardigheid, maar ook een ode aan de menselijkheid en de kracht van de hoop.

3. Oorlog en vrede

Oorlog en vrede is een meesterwerk uit de Russische literatuur, geschreven door Lev Tolstoj. Het boek beschrijft de grote verhalen van de adellijke families Rostov en Bolkonski, hun intense liefdesgeschiedenissen en feesten. Tegelijkertijd is het een waardevolle reflectie op het probleem van de vrije wil en levert het een schat aan inzichten op, als het gaat om de betekenis van geschiedenis. De vertaling van Yolanda Bloemen en Marja Wiebes bevat de volledige versie van Tolstoj's boek, zodat je het hele verhaal kunt meemaken. Het boek geeft een fascinerende inkijk in de wereld van Napoleons Russische veldtocht en de gevolgen daarvan. De intense liefdesgeschiedenissen tussen de personages maken het boek nog boeiender. Oorlog en vrede is een prachtig boek dat de lezer meeneemt in een wereld vol emoties, geschiedenis, liefde en vriendschap.

4. De gedaanteverwisseling

Het complete verhaal is hierin uitgebreid gepresenteerd met de originele illustraties van Robert Crumb. Deze vertaling is een perfecte aanvulling op de rijkdom van de wereldliteratuur. Het boek heeft een fijne gladde kaft en bevat prachtige kleurenillustraties. De afmetingen van het boek zijn: 22,8 cm x 15,3 cm en het gewicht is 0,8 kg. 'De gedaanteverwisseling' is een klassiek verhaal dat voor iedereen toegankelijk is. Het is een verhaal dat nog altijd relevant is, met een boodschap die nog altijd actueel is. Het boek biedt een uitgebreide analyse, een verhelderend inzicht in de verschillende thema's, waaronder angst, alienatie en depressie. Daarnaast heeft het boek een fascinerende stijl, waarbij de schrijver de lezer meeneemt in een surrealistische wereld. Dit boek is een must-have voor iedereen die geïnteresseerd is in de wereldliteratuur.

5. Honderd jaar eenzaamheid

Deze bekroonde roman is een verhaal dat de lezer meeneemt naar het dorre, fictieve stadje Macondo, waar de familie Buendía duizend jaar ervaringen verzamelt. Honderd jaar eenzaamheid is een magisch realisme meesterwerk dat gaat over de geschiedenis van de fictieve stad, de Buendía familie en andere personages. Deze meesterlijke vertaling is een combinatie van nauwkeurigheid en vrijheid. De vertaler heeft de klassieke stijl van de auteur behouden terwijl hij ook de eenvoud en de schoonheid van de taal heeft versterkt. Door deze zorgvuldige taalverwerking, wordt de lezer meegevoerd in het verhaal. Honderd jaar eenzaamheid is een meeslepend verhaal waarvan de rijke thema's je blijven boeien. Het is een verhaal over generaties, over hoop en verlies, over verwachtingen, over liefde en verraad. Deze unieke roman neemt de lezer mee op een reis door de tijd, waar het verhaal voortdurend verandert en ontwikkelt. Honderd jaar eenzaamheid is een prachtige vertaling van een klassiek Latijns-Amerikaans meesterwerk. Deze meeslepende roman is een eerbetoon aan de kracht en de schoonheid van de magische realiteit. De vertaling is nauwkeurig en vrij, waardoor de lezer meegenomen wordt in het avontuur. Deze roman is een must-have.

6. De stilte van de vrouwen

De stilte van de vrouwen is een krachtig verhaal dat draait om de strijd van de Trojaanse vrouwen om hun eigen stem te laten horen. Met haar verhaal, dat gebaseerd is op de epische strijd tussen Troje en Griekenland, brengt Pat Barker een onthullende kijk op wat er gebeurde in de donkere dagen van de Oorlog. De stilte van de vrouwen van Pat Barker is een fascinerende kijk op de oorlog, waarin de krachtige stemmen van vrouwen eindelijk tot hun recht komen. Het verhaal brengt de lezers naar een vergeten wereld, waar de stemmen van vrouwen uit het verleden worden gehoord en hun stem eindelijk een plaats krijgt in de verhalen van de Trojaanse Oorlog. De personages zijn sterk, met een krachtige persoonlijkheid en zorgvuldig gekozen details. Met deze verhalen, krijgt de lezer een kijkje in het leven van deze vrouwen. Pat Barker maakt gebruik van prachtige taal, poëzie en drama om de lezer mee te nemen naar deze wereld. De stilte van de vrouwen is een verhaal dat het verleden opnieuw tot leven brengt en de lezers een kijkje geeft in een vergeten wereld.

7. De avond is ongemak

Deze roman van Marieke Lucas Rijneveld is een schrijnend verhaal met een boeiende en ontroerende plot. De lezer wordt meegenomen in de wereld van een gereformeerd boerengezin, die wordt overmand door verlies en verdriet. De tragedie heeft een enorme impact op de familiedynamiek en de gevoelens van onmacht en wanhoop komen sterk naar voren. De emotionele banden tussen de familieleden worden sterk uitgelicht, waardoor de lezer een gevoel van betrokkenheid krijgt. De stijl van Rijneveld is poëtisch en eerlijk en weet de lezer te raken. De verhalen zijn liefdevol geschreven en laten zien hoe mensen met verlies omgaan. Het is een tragisch verhaal, maar tegelijkertijd ook een verhaal dat hoop uitstraalt.

8. Het Verhaal van de dienstmaagd

Het Verhaal van de Dienstmaagd is het verwoestende verhaal van een vrouw die haar identiteit heeft verloren. Het boek is geschreven door Margaret Atwood en vertelt het verhaal van een vrouw die zichzelf heeft ingelijfd in de Republiek Gilead. Het boek is een meeslepende, vaak schokkende, reis door de vreselijke omstandigheden die de vrouwen daar te verduren hebben. De hoofdpersoon, Vanfred, wordt gedwongen om afstand te doen van haar vrijheid, vrienden en familie, en haar leven te wijden aan het vervullen van haar dienstmaagd-rol. Het is een verhaal over de tegenstellingen tussen macht en onmacht, verlies en hoop. Het bevat ook vele symbolen en metafoor die de ervaringen van Vanfred reflecteren, zoals de kleuren rood en wit die staan voor haar leven in Gilead. Tegelijkertijd biedt het verhaal ook een glimp van hoop, dat er licht is aan het eind van de tunnel.

9. De droom van de rode kamer

De droom van de rode kamer is de meeslepende vertelling van de familie Jia, die leven in het huis van de verdorven en verwende adellijke familie. Het verhaal speelt zich af in de complexe wereld van de Chinese achttiende-eeuwse adel, waar intriges, relaties, rivaliteiten en romances elkaar afwisselen. Het verhaal voelt levensecht, met steeds veranderende personages, die zich voortdurend aanpassen aan de omstandigheden. Met deze rijke vertelling kom je steeds meer te weten over de complexe wereld van de Chinese adel en de tragische lotgevallen van de familie Jia. De droom van de rode kamer is een meeslepende reis door de Chinese geschiedenis, die je meeneemt in de wereld van het achttiende-eeuwse adellijke leven. De roman is een unieke kans om meer te weten te komen over de cultuur, gebruiken en geschiedenis van dat tijdperk. De verhalen zijn zo levendig verteld, dat je je echt in de wereld van de adel waant. Er zijn vele personages met verschillende karakters, waarmee je kunt meeleven en sympathiseren. De droom van de rode kamer is een fascinerende reis door de Chinese geschiedenis, die je zal meeslepen in de wereld van de achttiende-eeuwse adel. De droom van de rode kamer is een meeslepende vertelling die je meeneemt in de wereld van de achttiende-eeuwse Chinese adel. In deze tweeduizend bladzijden tellende roman word je meegenomen in de complexe wereld van de intriges, relaties, rivaliteiten en romances op zoek naar de waarheid achter de macht en rijkdom van de adel. Door de levendige person.

10. Off Campus 3 Het einde

De Off Campus-serie gaat over een groep studenten die samenwonen in een oud huis in Boston. In het derde deel, Off Campus 3 het einde, volgen we de avonturen van Garrett en Sabrina. Garrett is gefrustreerd door de onzekerheid van Sabrina's toekomst, maar ze hebben geen idee van de gevaren die op de loer liggen. Garrett en Sabrina zijn gedwongen om naar de wildste hoeken van de stad te gaan om een oplossing te vinden voor hun problemen. Ondertussen moeten ze ook hun relatie op peil houden en zichzelf uitdagen om hun dromen te verwezenlijken. Off Campus 3 het einde is een beklijvend verhaal over liefde, vriendschap, toewijding en het volgen van je dromen. De verhaallijn is spannend en gevuld met hilarisch grappige momenten. De personages zijn realistisch en hun problemen zijn herkenbaar. Dit boek is een geweldige manier om je te verliezen in een romantische wereld vol avontuur.

Veelgestelde vragen over romans boeken

De beste romans boeken in onze top 10 lijst worden zorgvuldig uitgekozen door ons panel aan experts. 

Onze experts bestaan uit ervaren lezers die zich vooral richten op het romans genre. Zodoende hebben zij een veelvoud aan romans boeken gelezen opdat zij een totaalbeeld hebben gekregen van het aanbod dat er is. 

Onze reviews zijn voortdurend, wat wil zeggen dat zodra er een nieuw boek in het romans genre uitkomt, gaan wij deze lezen en beoordelen. Mocht een nieuw romans boek een plekje in onze top 10 verdienen, dan updaten wij de lijst.

Actuele top romans boeken

Concluderend kunnen we zeggen dat wanneer je overweegt om een romans boek aan te schaffen, je er goed aan doet om de volgende punten in ogenschouw te nemen.

Sommige lezers blijven bijvoorbeeld loyaal aan een bepaalde auteur omdat ze schijfstijl heel prettig vinden. Wanneer een auteur meerdere boeken geschreven heeft in hetzelfde romans genre, en je hebt altijd met veel plezier deze boeken gelezen, is het een veilige keuze om een nieuw boek van deze zelfde auteur aan te schaffen.

Ben jij meer van de uitersten en ontdek je graag verschillende schrijfstijlen maar wel in hetzelfde romans genre, dan zul je een totaal nieuw boek van een andere schrijver prefereren.

Alvorens de definitieve aankoop van een romans boek, raden we zeker aan om de achterkant  en het voorwoord te lezen om zo een globale indruk te krijgen.

Wij hebben in ieder geval de keuze zo makkelijk mogelijk voor je proberen te maken door de romans boeken die in het algemeen het best beoordeeld worden door de lezer in te dammen tot een top 10. Zo weet je bijna zeker dat welk boek in de top 10 je ook mocht aanschaffen, het beslist een leesgenot gaat zijn.