Top 10 beste oorlog boeken van 2023

Lees jij ook graag boeken in het genre van oorlog en ben je op zoek naar de volgende topper die je in één adem zult uitlezen?

oorlog boeken doen het goed bij het lezend publiek en ze worden veel geschreven dus het is niet altijd makkelijk om een goede keuze te maken voor welk oorlog boek bij jou past. Daarnaast is er een groot verschil te zien tussen de kwaliteit in dit genre.

Gelukkig zijn hier onze boeken experts van vraageenexpert.nl die het onderzoekwerk al voor je gedaan hebben door de meest verkochte oorlog uit te lezen en zij hebben daaruit een top 10 voor je gemaakt.

Zodoende bespaar jij de tijd die je normaal kwijt was aan het uitzoeken van een boek, die je nu kunt steken in het lezen van een van de beste 10 oorlog boeken.

Benieuwd naar de top 10? Lees dan snel verder!

  1. oorlog

Inhoudsopgave

De top 10 oorlog boeken

1. SAS: helden en schurken

SAS: Helden en schurken van auteur Peter Harclerode is een fascinerende kijk op de geschiedenis van de Special Air Service, een eenheid die tijdens de Tweede Wereldoorlog undercover ging bij de vijand. In deze midprice-editie ontdekt u de waarheid achter deze heldhaftige mensen die hun leven op het spel hebben gezet om hun land te verdedigen. In deze speciale editie komt u veel meer te weten over de Special Air Service dan ooit tevoren. U leert alles over hun opleiding, hun missies en de verschillende tactieken die ze gebruikten. U zult lezen over de gevaren die ze trotseerden en de offers die ze brachten om hun land te verdedigen. U krijgt ook een goed beeld over de verhalen die deze helden en schurken meenamen naar huis. Deze speciale editie is een must-have voor iedereen die meer wil weten over deze geweldige eenheid. Met uitgebreide informatie en mooie illustraties, is SAS: Helden en schurken de perfecte manier om meer te weten te komen over deze bijzondere tijd in de geschiedenis. Koop deze midprice-editie vandaag nog en laat uw verbeelding de vrije loop, terwijl u door deze boeiende verhalen reist.

2. Het concentratiekamp

Het boek is geschreven door de zoon van de tiener, die de verhalen van zijn vader heeft verzameld. Hij schetst een beeld van het kamp waar zijn vader vastzat, omringd door leed en wanhoop. Toch laat de schrijver ook de veerkracht en de moed zien die de gevangenen bijeengehouden hebben, ondanks de barre omstandigheden. De verhalen en foto's die hij heeft verzameld, laten zien hoe zijn vader na zijn ervaring in het kamp zijn leven weer op de rails heeft gekregen. Het boek is een intens portret van de Tweede Wereldoorlog, maar ook een portret van de moed en de kracht van de mens om de meest onvoorstelbare omstandigheden te overleven. Het is een verhaal van hoop en dapperheid dat lezers met trots en respect laat zien hoe een tiener het onmogelijke heeft bereikt. Het boek 'Het concentratiekamp' vertelt het verhaal van Pierre, een jonge Belgische tiener die tijdens de Tweede Wereldoorlog als lid van de Witte Brigade in een Duits concentratiekamp terechtkwam. In het kamp is Pierre getuige van gruwelijkheden die hij nooit eerder heeft gezien. Hoewel er momenten zijn van wanhoop, is hij vastbesloten om zijn dromen van vrijheid en gerechtigheid te verwezenlijken. Met hulp van archiefmateriaal, historische documenten en interviews met de familie, brengt de schrijver het verhaal van Pierre tot leven. Ondanks de duisternis van de oorlog, worden de lezers getrakteerd op een portret van moed en veerkracht. De vele verhalen die worden verteld, laten zien hoe Pierre in staat was om door te gaan en zijn leven weer op de rails te krijgen na de oorlog. Het boek 'Het concentratiekamp' is een indrukwekkend verhaal dat een boodschap van hoop en dapperheid draagt.

3. De laatste getuige

De laatste getuige is een indrukwekkend relaas over de laatste weken van Wim Aloserij, verrijkt met spectaculaire onthullingen. In dit boek ga je mee op de reis die Wim als twintigjarige heeft gemaakt, van het onderduiken in Nederland tot het overleven van acht maanden dwangarbeid en het ontmoeten van het koningspaar bij de Nationale Dodenherdenking. Dit boek bevat ook het ontroerende verhaal over de laatste weken van Wim, inclusief nieuwe onthullingen en veel extra foto's. Deze geschiedenis is een aangrijpende herinnering aan de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Het is een waardig eerbetoon aan alle oorlogsslachtoffers, in het bijzonder Wim Aloserij.

4. Het achterhuis

Het Achterhuis is een uniek en indrukwekkend boek dat de lezers meeneemt naar de angst, de hoop en de onzekerheid die Anne en haar familie tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben ervaren. Het is geschreven vanuit Anne's perspectief en laat zien hoe het is om op te groeien in een wereld vol oorlog en vervolging. Het boek toont ook de kracht van de menselijke geest, hoe mensen omgaan met de moeilijkheden van het leven en hoe ze samenwerken om hun vervolging te overleven. Het Achterhuis is een must-read voor iedereen die meer wil weten over de Tweede Wereldoorlog en de ervaringen van de mensen die erdoor worden getroffen. Het is een boek dat de lezers aanmoedigt om niet alleen stil te staan bij het verleden, maar ook om na te denken over wat er zou kunnen gebeuren als we niets doen om te voorkomen dat een dergelijke situatie zich weer voordoet.

5. Tunnel 29

Tunnel 29 is een uniek stuk entertainment dat je meeneemt naar de dramatische atmosfeer van een gedeeld Berlijn in de jaren 60. Beleef de adembenemende reconstructie van een ontsnappingspoging in Oost-Berlijn uit 1962, waarin 17 mensen slaagden om de Muur te passeren. Het team bestaat uit twee delen: het verhaal en de interactiviteit. Het verhaal toont een diepgaand inzicht in de realiteit van het verdeelde Berlijn en de verhalen van mensen die wilden ontsnappen. De interactiviteit biedt de kans om deel te nemen aan de opwinding en spanning van de ontsnapping en biedt een kans om het verhaal te ervaren vanuit een ander perspectief. Tunnel 29 biedt een eerbetoon aan de mensen wier verbeeldingskracht en veerkracht hen in staat stelde om te ontsnappen. Elke scène brengt de spanning en opwinding tot leven en heeft de kracht om je te verplaatsen in de gevoelens van de ontsnappingspogers. Deze unieke ervaring biedt een kans om meer te weten te komen over de achtergrond en impact van de muur, evenals de verhalen van de mensen die erdoorheen wisten te komen. Ervaar de kracht en de verbeeldingskracht van de mensen die de muur overwonnen met Tunnel 29.

6. De hel van Tjideng

De hel van Tjideng is het verhaal van de schrijfster Elisabeth Lengkeek die in 1941 samen met haar pasgeboren dochter in het Japanse kamp Tjideng terecht komt. In dit kamp worden vrouwen en kinderen gemarteld, gedwongen tot hard werken en onderworpen aan gebrek aan eten, medicijnen en hygiëne. Elisabeth en haar dochter overleven alleen door samen te vechten. Dagelijks bedenken ze slimme manieren om hun leven te redden. Met elke pagina die je omslaat, word je meegenomen in de wereld van Elisabeth. Je leert de verschrikkelijke leefomstandigheden kennen die zij en haar dochter in Tjideng moeten doorstaan, maar ook de kracht die ze in zichzelf vinden om door te gaan. Het verhaal laat je niet los. Je leest het boek in één ruk uit, gefascineerd door de krachtige portretten die Elisabeth schetst van de mensen om haar heen.

7. Van D-day tot Berlijn

Van D-Day tot Berlijn is een indrukwekkend verhaal dat een diepgaande blik geeft op de geallieerde invasie van Europa, van het begin van de Slag om Normandië tot de val van Berlijn. Het verhaal is geïllustreerd met kleurenfoto's, kaarten en documenten van de tijd. De auteur heeft gebruik gemaakt van interviews, dagboeken en verhalen van soldaten, generaals en burgers die hebben meegemaakt hoe het was om in een oorlog te leven. Door middel van dit boek brengt Ambrose de geallieerde strijd om Europa weer tot leven. Het boek toont de verhalen van de geallieerden, de Duitsers en de burgers die hun leven hebben gegeven voor deze oorlog. Het geeft een beeld van de strijd, de moeilijkheden en de verliezen die zowel de geallieerden als de Duitsers hebben moeten ondergaan om hun doelen te bereiken. Het toont ook de commentaren van de generaals, de soldaten en de burgers die deelnamen aan de oorlog, alsmede de verhalen die de oorlog heeft opgeleverd. Van D-Day tot Berlijn is een uitgebreid verslag van de cruciale momenten tijdens de Slag om Normandië en de strijd om Duitsland. Door middel van dit boek kunnen lezers meer te weten komen over de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog, en de impact die deze oorlog heeft gehad op de hele wereld.

8. Het meisje, de kat en het bos

Mala's avonturen in het bos zijn gevuld met veel gevaren, maar ook met momenten van magie. Ze maakt vriendschap met een verwilderde kat die haar helpt om als een kunstenaar te overleven. Het meisje, de kat en het bos is een verhaal over moed, hoop, liefde en het ongelooflijke vermogen om te overleven. Mala Szorer groeide op in het Poolse dorp Tarnogrod, aan de rand van een dennenbos, en had de gelukkigste jeugd die iemand zich kan wensen. Maar wanneer de Duitsers Polen binnenvallen, wordt het geliefde dorp van de twaalfjarige Mala een getto en heerst er hongersnood. Mala neemt het heft in eigen handen, verwijdert dapper haar Jodenster en sluipt naar een nabijgelegen dorp om te ruilen voor voedsel. Mala's avonturen in het bos zijn gevuld met veel gevaren, maar ook met momenten van magie. Ze maakt vriendschap met een verwilderde kat die haar helpt om als een kunstenaar te overleven. De kat begeleidt Mala en gaat met haar mee op haar reizen in het bos, waar ze samen verhalen vertellen, spelletjes spelen en muziek maken. Samen met haar trouwe metgezel ontdekt Mala de magie en schoonheid van de natuur. Het meisje, de kat en het bos is een meeslepend verhaal over moed, hoop, liefde en het ongelooflijke vermogen om te overleven. Het is een verhaal vol avontuur en magie, dat je meeneemt naar een wereld die vol is van onvoorstelbare kracht en schoonheid.

9. De kleine moeder van Bergen-Belsen

Hetty Werkendam werd gedeporteerd naar Bergen-Belsen toen ze nog maar een meisje was. Het was een verschrikkelijke tijd voor haar en haar gezin. In het concentratiekamp werd Hetty de kleine moeder van zo'n veertig kinderen. Hoewel ze allemaal hun best deden om de kinderen te beschermen, werden veel van hen, waaronder Anne Frank, overgebracht naar de volwassenenbarak en overleden. Gelukkig konden Hetty, haar ouders en haar broertjes het kamp overleven en na de oorlog herenigd worden. De kleine moeder van Bergen-Belsen van Hetty Werkendam is een inspirerende vertelling die je meeneemt naar het concentratiekamp. Deze vertelling vertelt het verhaal van een klein meisje dat ondanks de verschrikkelijke omstandigheden toch vecht voor het overleven van de kinderen die in haar zorg zijn toevertrouwd. In de vertelling wordt ook beschreven hoe Hetty na de oorlog verder ging met haar leven. Naar aanleiding van de verhalen van Hetty heeft ze lezingen gegeven op middelbare scholen in Australië waar ze na de oorlog naartoe is geëmigreerd. De kleine moeder van Bergen-Belsen is een boek dat je zal inspireren met de kracht van de menselijke geest.

10. In de hel van Birma

In de hel van Birma is een ontroerend document, geschreven door Jan Schneider. Het is een persoonlijk verslag van de gebeurtenissen die hij meemaakte en waarmee hij geconfronteerd werd tijdens zijn gevangenschap in Birma. De dagboekaantekeningen zijn een uniek inzicht in de verschrikkingen die de Japanse bezetting met zich meebracht. Schneider beschrijft op een openhartige manier de vriendschappen die hij sloot met andere kampgenoten, de dagelijkse strijd om te overleven en de geheime gedachtewisselingen met een Koreaanse kampbewaker. Deze verhalen zijn zowel confronterend als ontroerend en maken dit boek tot een bijzonder document.

Veelgestelde vragen over oorlog boeken

De beste oorlog boeken in onze top 10 lijst worden zorgvuldig uitgekozen door ons panel aan experts. 

Onze experts bestaan uit ervaren lezers die zich vooral richten op het oorlog genre. Zodoende hebben zij een veelvoud aan oorlog boeken gelezen opdat zij een totaalbeeld hebben gekregen van het aanbod dat er is. 

Onze reviews zijn voortdurend, wat wil zeggen dat zodra er een nieuw boek in het oorlog genre uitkomt, gaan wij deze lezen en beoordelen. Mocht een nieuw oorlog boek een plekje in onze top 10 verdienen, dan updaten wij de lijst.

Actuele top oorlog boeken

Concluderend kunnen we zeggen dat wanneer je overweegt om een oorlog boek aan te schaffen, je er goed aan doet om de volgende punten in ogenschouw te nemen.

Sommige lezers blijven bijvoorbeeld loyaal aan een bepaalde auteur omdat ze schijfstijl heel prettig vinden. Wanneer een auteur meerdere boeken geschreven heeft in hetzelfde oorlog genre, en je hebt altijd met veel plezier deze boeken gelezen, is het een veilige keuze om een nieuw boek van deze zelfde auteur aan te schaffen.

Ben jij meer van de uitersten en ontdek je graag verschillende schrijfstijlen maar wel in hetzelfde oorlog genre, dan zul je een totaal nieuw boek van een andere schrijver prefereren.

Alvorens de definitieve aankoop van een oorlog boek, raden we zeker aan om de achterkant  en het voorwoord te lezen om zo een globale indruk te krijgen.

Wij hebben in ieder geval de keuze zo makkelijk mogelijk voor je proberen te maken door de oorlog boeken die in het algemeen het best beoordeeld worden door de lezer in te dammen tot een top 10. Zo weet je bijna zeker dat welk boek in de top 10 je ook mocht aanschaffen, het beslist een leesgenot gaat zijn.