Top 10 beste Geschiedenis boeken van 2023

Lees jij ook graag boeken in het genre van Geschiedenis en ben je op zoek naar de volgende topper die je in ├ę├ęn adem zult uitlezen?

Geschiedenis boeken doen het goed bij het lezend publiek en ze worden veel geschreven dus het is niet altijd makkelijk om een goede keuze te maken voor welk Geschiedenis boek bij jou past. Daarnaast is er een groot verschil te zien tussen de kwaliteit in dit genre.

Gelukkig zijn hier onze boeken experts van vraageenexpert.nl die het onderzoekwerk al voor je gedaan hebben door de meest verkochte Geschiedenis uit te lezen en zij hebben daaruit een top 10 voor je gemaakt.

Zodoende bespaar jij de tijd die je normaal kwijt was aan het uitzoeken van een boek, die je nu kunt steken in het lezen van een van de beste 10 Geschiedenis boeken.

Benieuwd naar de top 10? Lees dan snel verder!

  1. Geschiedenis

Inhoudsopgave

De top 10 Geschiedenis boeken

1. Toen het oorlog was

Dit boek bestaat uit verschillende hoofdstukken die allemaal een ander aspect van de oorlog behandelen. Elk hoofdstuk bevat veel informatie, verhalen, foto's en documenten. Er zijn ook speciale pagina's waar de kinderen meer in detail kunnen lezen over bepaalde onderwerpen. In dit boek kunnen kinderen lezen over de geschiedenis van Nederland tijdens de oorlog, zoals de Duitse bezetting, de Hongerwinter, de Holocaust en de bevrijding. Er zijn ook verhalen uit eerste hand die laten zien hoe mensen hebben geprobeerd om te overleven in de moeilijke tijd. Het boek bevat ook informatie over de verschillende groepen die betrokken waren bij de oorlog, zoals de Joden, de verzetsstrijders, de Duitse soldaten en de burgers. De kinderen kunnen ook leren over de verschillende landen die betrokken waren bij de oorlog. Er wordt verteld over de geallieerden en de asmogendheden. Er wordt ook uitgebreid geschreven over de verschillende landen die het slachtoffer werden van oorlogsmisdaden. Dit boek is een goede manier om kinderen meer te leren over de Tweede Wereldoorlog, waardoor ze een beter begrip krijgen van de geschiedenis. Het is ook een goed hulpmiddel om de kinderen te helpen om hun eigen mening te vormen over wat er gebeurd is.

2. De tweede wereldoorlog in foto's

De fotoÔÇÖs gaan vergezeld van een korte, informatieve tekst die gedetailleerd verslag doet van de verschillende gebeurtenissen tijdens de oorlog. Door de fotoÔÇÖs en tekst samen te brengen, wordt een helder en compleet beeld geschetst van de Tweede Wereldoorlog. De fotoÔÇÖs zijn zorgvuldig gekozen en laten zowel de tragiek als het hero├»sche van de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog duidelijk zien. De Tweede Wereldoorlog in foto's biedt een unieke kijk op een van de meest verwoestende oorlogen in de geschiedenis. Deze fotografische reis laat zien hoe de wereld eruit zag tijdens de oorlog, zowel op het slagveld als achter de schermen. Het boek documenteert de grootste conflict in de geschiedenis en de overwinning van de geallieerden. Het belicht ook de verwoestende gevolgen van de oorlog, zoals de massale verdeeldheid tussen de naties en het verlies van vele levens.

3. Napoleon 1 Van strateeg tot keizer

Napoleon 1 van strateeg tot keizer is een boek dat u meeneemt op een reis door het leven van een van de meest iconische figuren uit de geschiedenis. Auteur Johan Op de Beeck belicht de fascinerende persoonlijkheid van Napoleon en de kolossale invloed die hij had op de moderne wereld. Het verhaal begint bij zijn jeugd en beschrijft zijn verdere leven in detail, inclusief zijn militaire overwinningen, zijn greep naar de macht, zijn maatschappelijke vernieuwingen, zijn priv├ęleven en zijn houding ten aanzien van de 'lage landen'. Napoleon 1 van strateeg tot keizer is een waardevol document dat een uitgebreid inzicht geeft in de persoonlijkheid van Napoleon Bonaparte, een man die een enorme invloed had op de moderne geschiedenis. Op de Beeck geeft een open boek over Napoleon, waarin hij de mythes ontluistert en de kanttekeningen bij deze machtige persoonlijkheid aan de kaak stelt. Deze drie boeken vormen samen de definitieve biografie van Napoleon en geven een evenwichtig beeld van het leven van deze Corsicaanse immigrant, die het schopte tot machtigste man ter wereld.

4. Voor Dummies De kleine geschiedenis van Friesland voor dummies

Deze kleine geschiedenis van Friesland voor Dummies neemt je mee op een interactieve reis door de Friese provincie. Er is een uitgebreide beschrijving van de oude geschiedenis, maar ook van de moderne tijd. Er worden veel verschillende verhalen verteld, zoals over de Friese taal en cultuur, en over de strijd die Friesland al eeuwenlang heeft gevoerd om zijn identiteit en bestaan. Er wordt ook uitgebreid aandacht besteed aan de economie, de politiek en de religie. Deze gids biedt meer dan alleen maar informatie. Er worden ook vele foto's gegeven en er worden verschillende activiteiten aangeboden om je meer te leren over Friesland. Zo kun je bijvoorbeeld een wandeling langs verschillende historische locaties maken, een bezoek brengen aan een museum, of meedoen aan een oude Friese traditie. Je kunt ook een kano huren en de Friese kust verkennen, of je kunt leren hoe je Friese gerechten moet bereiden. Deze gids is een geweldige manier om te leren over de geschiedenis van Friesland, waardoor je meer begrip krijgt voor de provincie. Je zult veel leren over de tradities, de cultuur, de geschiedenis en de landschappen van Friesland. Bovendien krijg je een beter begrip van hoe Friesland vandaag in elkaar zit. Dit boek is een must voor iedereen die meer wil weten over deze prachtige provincie.

5. Amsterdam

Amsterdam is een fascinerend portret van de stad Amsterdam en de idee├źn die het uniek maken, geschreven door de auteur van de geprezen Island at the Center of the World. De stad is de thuisbasis van een kleurrijke verzameling van culturen die een ongelooflijke rijkdom en levendigheid hebben gecre├źerd. De stad is zo veelzijdig dat er altijd iets te doen is, of je nu een liefhebber bent van de kunst, de geschiedenis of de architectuur. Er is voor elk wat wils. De auteur neemt je mee op een reis door de stad, inclusief een bezoek aan het Anne Frank Huis, het Rijksmuseum en het Vondelpark. Hij deelt ook de kleurrijke verhalen die het leven in Amsterdam zo uniek maken, zoals de schilderachtige grachten en de gezellige caf├ęs. Hij legt ook de rijke geschiedenis van de stad uit, waaronder de joodse gemeenschap die er al eeuwenlang is gevestigd. Dit boek is een must-have voor iedereen die Amsterdam beter wil leren kennen. Het is een geweldige bron van informatie voor de liefhebber, maar ook voor de bezoeker die meer wil weten over deze unieke stad. Het is een prachtig verhaal dat je meeneemt langs de meest beroemde attracties, maar ook de minder bekende schatten van de stad.

6. Slavenschip Leusden

Op 1 januari 1738 verging het Slavenschip Leusden voor de monding van de Marowijne-rivier in Suriname. Dit schip was eigendom van de West-Indische Compagnie (WIC) en was in 1719 in Amsterdam gebouwd. Het schip heeft tien slaventochten uitgevoerd, waarbij 6564 gevangenen in Afrika ingescheept werden. Van deze gevangenen overleefden er 4925 de overtocht. Op het moment van de ramp bevonden zich 680 gevangenen aan boord van het schip, waarvan er slechts 16 de ramp overleefden. Het Slavenschip Leusden vertegenwoordigt een belangrijk stukje geschiedenis en is een treurig symbool van de slavernij. Het schip is de afgelopen jaren gerestaureerd en is nu te bezichtigen als museum in Suriname. Het schip is een must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de slavernij, maar ook voor mensen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van de West-Indische Compagnie. Bezoekers kunnen de dekken van het schip bezoeken, de gerestaureerde ruimtes bekijken en een virtuele tour maken door de ruimtes waar de Afrikaanse gevangenen zich bevonden.

7. Ooggetuigen van de Tachtigjarige Oorlog

In 'Ooggetuigen van de Tachtigjarige Oorlog' worden deze dramatische gebeurtenissen in een nieuw licht gezet. Deze verzameling brieven, dagboeken, geschriften en spreekwoorden toont hoe de oorlog beleefd en ervaren werd door de mensen die ermee te maken kregen. Door de gevarieerde invalshoeken, zoals de militaire, economische, maar ook religieuze kanten, wordt een diepgaand beeld geschetst van de Tachtigjarige Oorlog. Deze publicatie biedt een unieke kijk op de Tachtigjarige Oorlog. Door de verschillende ooggetuigen komt de oorlog tot leven en ervaar je de sfeer, de verhalen en de gebeurtenissen uit die tijd. De verzameling van geschriften maakt het mogelijk om in de voetsporen van de ooggetuigen van de Tachtigjarige Oorlog te treden. 'Ooggetuigen van de Tachtigjarige Oorlog' is een bijzondere verzameling van ervaringen, verhalen en kijk op deze dramatische oorlog. Door de verschillende invalshoeken krijgt de lezer een uitgebreid en gedetailleerd beeld van het conflict. Deze publicatie geeft een unieke kijk op de geschiedenis en zal zeker een waardevolle toevoeging zijn voor elke geschiedenisliefhebber.

8. Geschiedenis van Oekraïne

Deze geschiedenis is slechts ├ę├ęn kant van Oekra├»ne. De geschiedenis van het land bevat ook veel lichtpuntjes. Ondanks de regelmatige, invasieve aanwezigheid van buitenaf heeft Oekra├»ne veel kans gehad om een eigen identiteit en cultuur te ontwikkelen. Oekra├»ne heeft een lange, rijke geschiedenis en een uitgebreide traditie in de kunst, de literatuur, de filosofie en muziek. Deze bundel geeft een overzicht van de geschiedenis van Oekra├»ne vanaf het begin tot vandaag. De auteurs hebben een breed scala aan bronnen gebruikt om de geschiedenis van Oekra├»ne zo compleet mogelijk weer te geven. Van de oorsprong van de Slavische beschavingen in de negende eeuw tot de post-Sovjet-periode, deze boeken geven de lezer een goed inzicht in de geschiedenis van Oekra├»ne. De auteurs zijn deskundig op het gebied van Oekra├»ense geschiedenis en hun schrijfstijl is toegankelijk voor lezers van alle achtergronden. Dit boek is een must-have voor iedereen die ge├»nteresseerd is in de geschiedenis van Oekra├»ne. De interessante geschiedenis van Oekra├»ne is nu verkrijgbaar in deze boeiende bundel. 'Geschiedenis van Oekra├»ne' biedt een volledig overzicht van de geschiedenis van het land, vanaf de oorsprong van de Slavische beschavingen tot aan de post-Sovjet-periode. Door middel van een toegankelijke schrijfstijl en een breed scala aan bronnen, zal dit boek zowel ervaren als beginnende geschiedenisstudenten helpen om deze geschiedenis beter te begrijpen. Niet alleen worden de hoogtepunten in de geschiedenis van Oekra├»ne belicht, maar ook de lichtpuntjes die laten zien hoe.

9. Bokkenrijders. De schande van Limburg I

Dit is het verhaal van de Bokkenrijders. In deze documentaire wordt de geschiedenis van de Bokkenrijders onder de loep genomen. Een geschiedenis die nog altijd omstreden is. Was er daadwerkelijk sprake van een 'bovennatuurlijke macht' of was het allemaal een verzinsel van de mensen? De documentaire neemt je mee langs de oorsprong, de vervolgingen, de verhalen, de legenden en de mythen. Een zoektocht naar de waarheid die ons meer duidelijkheid kan geven over de gebeurtenissen uit het verleden. Bokkenrijders. De schande van Limburg I verkent de geschiedenis van de Bokkenrijders en laat je kennismaken met een vergeten stukje Limburgs erfgoed. Een erfgoed dat nog altijd omstreden is. Wat is de waarheid achter de verhalen? Laat de documentaire je meenemen op een reis door de geschiedenis en ontrafel de mysteries.

10. Augustus

Deze gedetailleerde biografie van Augustus, de oprichter van het Romeinse Rijk, vertelt het verhaal van zijn leven en zijn bijdrage aan de geschiedenis. Deze nauwkeurig onderzochte biografie verkent het leven van Augustus, met inbegrip van zijn politieke strategie├źn, zijn religieuze overtuigingen en de culturele dynamiek in de Romeinse samenleving. Met veel historisch onderzoek en een rijke verzameling bronnen, laat Goldsworthy een beeld zien van de oprichter van het Romeinse Rijk en zijn bijdrage aan de geschiedenis. De biografie onderzoekt ook de verschillende verhalen die er over Augustus de ronde doen, de verschillen in verschillende bronnen en de verhalen die de geschiedenis heeft veranderd. Deze onthullende biografie neemt de lezer mee naar het verhaal van Augustus' leven, van zijn jeugd en opkomst als leider tot aan zijn nalatenschap. De lezer krijgt een realistisch beeld van de oprichter van het Romeinse Rijk en zijn bijdrage aan de geschiedenis. Goldsworthy verkent de dynamiek tussen de verschillende figuren in de Romeinse samenleving en de krachtige invloed die Augustus had op de geschiedenis. Met 'Augustus' van Adrian Goldsworthy krijgt de lezer een gedetailleerd beeld van de Romeinse keizer. Door de bronnen te vergelijken en de verschillende verhalen te onderzoeken,.

Veelgestelde vragen over Geschiedenis boeken

De beste Geschiedenis boeken in onze top 10 lijst worden zorgvuldig uitgekozen door ons panel aan experts. 

Onze experts bestaan uit ervaren lezers die zich vooral richten op het Geschiedenis genre. Zodoende hebben zij een veelvoud aan Geschiedenis boeken gelezen opdat zij een totaalbeeld hebben gekregen van het aanbod dat er is. 

Onze reviews zijn voortdurend, wat wil zeggen dat zodra er een nieuw boek in het Geschiedenis genre uitkomt, gaan wij deze lezen en beoordelen. Mocht een nieuw Geschiedenis boek een plekje in onze top 10 verdienen, dan updaten wij de lijst.

Actuele top Geschiedenis boeken

Concluderend kunnen we zeggen dat wanneer je overweegt om een Geschiedenis boek aan te schaffen, je er goed aan doet om de volgende punten in ogenschouw te nemen.

Sommige lezers blijven bijvoorbeeld loyaal aan een bepaalde auteur omdat ze schijfstijl heel prettig vinden. Wanneer een auteur meerdere boeken geschreven heeft in hetzelfde Geschiedenis genre, en je hebt altijd met veel plezier deze boeken gelezen, is het een veilige keuze om een nieuw boek van deze zelfde auteur aan te schaffen.

Ben jij meer van de uitersten en ontdek je graag verschillende schrijfstijlen maar wel in hetzelfde Geschiedenis genre, dan zul je een totaal nieuw boek van een andere schrijver prefereren.

Alvorens de definitieve aankoop van een Geschiedenis boek, raden we zeker aan om de achterkant  en het voorwoord te lezen om zo een globale indruk te krijgen.

Wij hebben in ieder geval de keuze zo makkelijk mogelijk voor je proberen te maken door de Geschiedenis boeken die in het algemeen het best beoordeeld worden door de lezer in te dammen tot een top 10. Zo weet je bijna zeker dat welk boek in de top 10 je ook mocht aanschaffen, het beslist een leesgenot gaat zijn.