Top 10 beste dystopie boeken van 2023

Lees jij ook graag boeken in het genre van dystopie en ben je op zoek naar de volgende topper die je in één adem zult uitlezen?

dystopie boeken doen het goed bij het lezend publiek en ze worden veel geschreven dus het is niet altijd makkelijk om een goede keuze te maken voor welk dystopie boek bij jou past. Daarnaast is er een groot verschil te zien tussen de kwaliteit in dit genre.

Gelukkig zijn hier onze boeken experts van vraageenexpert.nl die het onderzoekwerk al voor je gedaan hebben door de meest verkochte dystopie uit te lezen en zij hebben daaruit een top 10 voor je gemaakt.

Zodoende bespaar jij de tijd die je normaal kwijt was aan het uitzoeken van een boek, die je nu kunt steken in het lezen van een van de beste 10 dystopie boeken.

Benieuwd naar de top 10? Lees dan snel verder!

  1. dystopie

Inhoudsopgave

De top 10 dystopie boeken

1. 1984

1984 is een van de meest populaire romans uit Groot-Brittannië geschreven door George Orwell. Het verhaal speelt zich af in een maatschappij onder het bewind van een totalitaire ideologie, gepropageerd door de Partij. Winston Smith werkt bij het Ministerie van Waarheid in Londen, de hoofdstad van Airstrip One. Overal staren de ogen van Grootbroeder je aan. De Gedachtenpolitie ontdekt elke daad van verraad. Wanneer Winston Julia ontmoet, ontdekt hij dat het leven niet saai en verstikkend hoeft te zijn en ontwaakt hij tot nieuwe mogelijkheden. Ondanks de politiehelikopters die rondcirkelen, stellen Winston en Julia vragen bij de Partij. Ze worden aangetrokken tot samenzwering, maar Grootbroeder duldt geen tegenspraak, zelfs niet in de gedachten. Voor degenen met originele gedachten bedachten ze kamer 101. Nineteen Eighty-Four is George Orwells angstaanjagende visie op een totalitaire toekomst waarin alles en iedereen slaaf is van een tiranniek regime. Het boek heeft veel nieuwe woorden en uitdrukkingen opgeleverd die regelmatig terugkomen in de populaire cultuur, zoals ‘Grootbroeder’, ‘gedachtenmisdaad’, ‘dubbel denken’ en ‘Newspeak’. 1984 is een universeel boek waarin de lezer veel van zichzelf herkent en waar iedereen iets van kan leren. Het is een must-read voor iedereen die meer inzicht wil krijgen in de wereld waarin wij leven.

2. Malorie

Malorie is de verbluffende vervolgfilm op de succesvolle Netflix-hit Bird Box uit 2018. Het verhaal gaat verder waar het origineel ophield en volgt Malorie, gespeeld door actrice Sandra Bullock, wanneer ze de strijd aangaat om haar kinderen te beschermen tegen een mysterieuze en angstaanjagende kracht die de wereld bedreigt. De film, geregisseerd door Susanne Bier, verkent de kracht van moederschap en de veerkracht van de menselijke geest. Malorie is een angstaanjagende, maar ook ontroerende ervaring. De unieke visuele stijl en grimmige sfeer van de film zorgen ervoor dat kijkers geraakt worden door de emotionele reis die Malorie en haar kinderen afleggen. Malorie is een film die je niet mag missen. De sterke prestaties van de cast, de intense actie en het verbluffende camerawerk maken de film een must-see voor elke liefhebber van horror. Laat je meeslepen door de reis die Malorie en haar kinderen maken en waan je in de wereld vol mysterie, angst en moed.

3. De nieuwe wildernis

De Nieuwe Wildernis is een ontroerend verhaal over de moed om te leven en de kracht van de liefde. Het verhaal gaat over de jonge Estelle, die samen met haar moeder een eindeloze reis door het bos maakt, op zoek naar een veiligere plek. Tijdens hun avontuur worden ze geconfronteerd met gevaren en uitdagingen, maar ook met oude wonden, die moeten worden genezen. De schrijfstijl is uitdagend en poëtisch tegelijk, wat het verhaal een magische kracht geeft. Het verhaal wordt gevuld met bijzondere personages en uitdagende situaties, waar Estelle mee geconfronteerd wordt. De Nieuwe Wildernis is een boek dat jong en oud aanspreekt, dat tonen de vele lovende recensies. De Nieuwe Wildernis is een avontuurlijk verhaal dat je meeneemt naar een wereld vol onbekende gevaren en onvoorstelbare schoonheid. Het is een verhaal dat je aan het denken zet en je aanzet tot actie. Estelle's reis is een zoektocht naar vrijheid, hoop en liefde en daarmee een verhaal dat je hart raakt.

4. Het duikersspel

Om te overleven moeten de kwadra’s hun kennis en vaardigheden gebruiken. Het duikersspel is een spannende manier om te spelen. Het is een intens spel waarin je als duiker diep onder de oppervlakte de binnenkant van de stad moet verkennen. Je komt langs verschillende gebieden, waaronder ondergrondse technologieparken, onderaardse mijnen en verlaten bunkers. Je moet deze gebieden verkennen om te ontsnappen en de geheimen van de stad te ontsluieren. Je krijgt speciale gadgets die je kunt gebruiken om door de stad te navigeren. Het duikersspel brengt ook spanning in het spel. Je moet steeds op je hoede zijn voor de patsers, die je kunnen vinden en je kunt ook geconfronteerd worden met andere gevaren, zoals het verloren gaan in de tunnels of het opgeven van je geheimen. Het is een uitdaging om de stad te verkennen en de patsers te ontlopen. Het duikersspel is een spannende manier om de wereld te verkennen en je vaardigheden te testen. Je ontdekt nieuwe geheimen, raakt betrokken bij opwindende avonturen en bereikt mogelijk je ultieme doel: ontsnappen!

5. Brave New World

Brave New World is een science fiction classic geschreven door Aldous Huxley in 1932. Het verhaal speelt zich af in het verre verleden, waar de Wereldcontroleurs een perfecte samenleving hebben gecreëerd. Door slim gebruik te maken van genetische engineering, hersenspoeling en recreatieve seks en drugs zijn al zijn leden gelukkige consumenten. Bernard Marx is de enige die een ondefinieerde verlangen heeft om vrij te zijn. Een bezoek aan één van de weinige overgebleven wilde reservaten waar het oude, onvolmaakte leven nog steeds voortduurt, kan zijn leed verlichten. Huxleys slimme fantasie over de toekomst schijnt een fel licht op het heden en wordt beschouwd als zijn meest tijdloze meesterwerk. Brave New World is een must-read voor iedereen die graag een andere kijk op de toekomst krijgt. Het boek bevat verschillende thema's zoals kunstmatige intelligentie, genetische manipulatie, politieke machtsstructuren en meer, waardoor het een fascinerende leeservaring is. Huxley schreef een fascinerend verhaal met een krachtige boodschap die iedereen aanspreekt.

6. Dag Der Dagen

Dag der Dagen is een spannend boek dat zich afspeelt in een dystopische maatschappij waarin de mensen voortdurend worden gecontroleerd door de overheid. Hoofdpersoon Chip is een jonge man die de staatscontrole heeft leren accepteren als zijn normaal leven. Maar als hij een keer zijn maandelijkse injectie mist, ontdekt hij dat er andere en betere mogelijkheden zijn. Hij begint een reis door een wereld van verzet en vrijheid, waar hij en anderen kunnen leren wat het betekent om vrij te zijn. Dag der Dagen is een boek dat lezers meeneemt op een reis naar een wereld van verzet en vrijheid. Het boek behandelt actuele thema's zoals de verschillen tussen macht en vrijheid, en de consequenties van verzet. Door de krachtige personages en het spannende verhaal zal het boek de lezer boeien en meeslepen. Ook zal het hen aanmoedigen om uit hun comfortzone te stappen en hun grenzen te verleggen. Dag der Dagen is een boek dat lezers uitnodigt om hun eigen keuzes te maken, om vol vertrouwen hun eigen weg te kiezen.

7. De Labyrintrenner 1 De labyrintrenner

Na het wissen van zijn geheugen, wordt Thomas wakker in een enorme open ruimte met gigantische muren eromheen. Hij ontmoet de andere jongens die hier al aanwezig waren en samen begrijpen ze niet waar ze vandaan komen of wat ze hier doen. Als Thomas het labyrint ontdekt, besluit hij zich aan te sluiten bij de Renners. Ze proberen overdag een manier te vinden om te ontsnappen, maar ’s nachts is het buiten de muren veel te gevaarlijk. Thomas doet er alles aan om het labyrint te verlaten, maar ook om het mysterie achter hun verblijf te ontrafelen. Hij moet klaar zijn voor de gevaren die hem te wachten staan om de waarheid achter het labyrint te achterhalen.

8. Karina of de ondergang van Nederland

Karina of de ondergang van Nederland is een spannende roman die zich afspeelt in de nabije toekomst. In een wereld waarin het klimaat verandert en politieke leiders steeds machtiger worden. De hoofdpersoon is een man genaamd Karina die verwikkeld is in een web van politieke intriges en complotten. Zijn ex-vrouw, de mooie en intelligente Riana, is het enige lichtpunt in deze donkere tijden. Samen gaan ze op zoek naar een oplossing. Het boek is geschreven door de bekende Nederlandse auteur, P.J. van der Berg. Het staat vol met spannende momenten, karakterontwikkeling en interessante discussies over politiek en de toekomst van Nederland. Het is een boek dat moeilijke thema's aansnijdt, maar tegelijkertijd zorgt voor een hoop entertainment. Het is een must-read voor iedereen die op zoek is naar een spannende leeservaring. Laat je meevoeren in de wereld van Karina en de ondergang van Nederland.

9. Staat van ontkenning

Staat van ontkenning is een verhaal met een diepe en onheilspellende achtergrond. Deze intrigerende vertelling heeft een krachtige boodschap over de gevolgen van klimaatverandering. Astrid Franken is een vrouw die haar land moet redden terwijl haar eigen gezin dreigt uit elkaar te vallen. Haar kritische tienerzoon Adam is erachter gekomen dat er meer achter de terroristische aanslagen schuilt dan hij ooit had verwacht. Staat van ontkenning is een meeslepende roman die de lezer meeneemt op een emotionele reis. Het verhaal laat zien dat de echte helden degenen zijn die zich inzetten voor het algemeen belang, ondanks hun eigen persoonlijke problemen. In deze verbeelding van de strijd tegen klimaatverandering is een krachtige boodschap verweven: dat we er samen voor moeten zorgen dat het klimaat behouden blijft.

10. Het verhaal van de dienstmaagd

Het verhaal van de Dienstmaagd is een beklemmend drama dat het verzet tegen een totalitair regime vertegenwoordigt. In deze dystopische wereld zijn de dienstmaagden de enigen die de illusie van vrijheid hebben. Vanfred, de hoofdpersoon, krijgt de kans om tegen het regime te vechten, maar in plaats daarvan kiest ze ervoor om haar herinneringen te bewaren en aan haar eigen persoonlijke verhaal te werken. De serie is een mix van koele observatie, ontroering, wanhoop, hartstocht en wrange humor. Met een sterke cast en een ongrijpbare sfeer, is Het verhaal van de Dienstmaagd een must-see voor liefhebbers van dystopische verhalen. Het verhaal van de Dienstmaagd is een beklemmend drama over het verzet tegen een totalitair regime. In deze dystopische wereld zijn de dienstmaagden de enige die de illusie van vrijheid hebben. De serie volgt Vanfred, een dienstmaagd, die de kans krijgt om tegen het regime te vechten, maar in plaats daarvan kiest ze ervoor om haar herinneringen te bewaren en te werken aan haar eigen persoonlijke verhaal. De serie bevat een mix van koele observatie, ontroering, wanhoop, hartstocht en wrange humor. Met een sterke cast en een ongrijpbare sfeer, is Het verhaal van de Dienstmaagd een must-see voor liefhebbers van dystopische verhalen. Het verhaal van de Dienstmaagd verscheen in 2017 als een tiendelige tv-serie, met in de hoofdrollen Elisabeth Moss, Samira Wiley en Joseph Fiennes. De serie werd lovend ontvangen en won vijf Emmy’s. In 2018 werd het tweede seizoen uitgezonden. Het verhaal van de Dienstmaagd is een unieke kijk op een donkere toekomst. Het bevat een aantal complexe thema's, waaronder de macht van de religie, discriminatie en de beperkingen van de vrijheid. De serie is een intense kijkervaring die de kijker aanzet tot nadenken en reflectie. Het verhaal van de Dienstmaagd is een.

Veelgestelde vragen over dystopie boeken

De beste dystopie boeken in onze top 10 lijst worden zorgvuldig uitgekozen door ons panel aan experts. 

Onze experts bestaan uit ervaren lezers die zich vooral richten op het dystopie genre. Zodoende hebben zij een veelvoud aan dystopie boeken gelezen opdat zij een totaalbeeld hebben gekregen van het aanbod dat er is. 

Onze reviews zijn voortdurend, wat wil zeggen dat zodra er een nieuw boek in het dystopie genre uitkomt, gaan wij deze lezen en beoordelen. Mocht een nieuw dystopie boek een plekje in onze top 10 verdienen, dan updaten wij de lijst.

Actuele top dystopie boeken

Concluderend kunnen we zeggen dat wanneer je overweegt om een dystopie boek aan te schaffen, je er goed aan doet om de volgende punten in ogenschouw te nemen.

Sommige lezers blijven bijvoorbeeld loyaal aan een bepaalde auteur omdat ze schijfstijl heel prettig vinden. Wanneer een auteur meerdere boeken geschreven heeft in hetzelfde dystopie genre, en je hebt altijd met veel plezier deze boeken gelezen, is het een veilige keuze om een nieuw boek van deze zelfde auteur aan te schaffen.

Ben jij meer van de uitersten en ontdek je graag verschillende schrijfstijlen maar wel in hetzelfde dystopie genre, dan zul je een totaal nieuw boek van een andere schrijver prefereren.

Alvorens de definitieve aankoop van een dystopie boek, raden we zeker aan om de achterkant  en het voorwoord te lezen om zo een globale indruk te krijgen.

Wij hebben in ieder geval de keuze zo makkelijk mogelijk voor je proberen te maken door de dystopie boeken die in het algemeen het best beoordeeld worden door de lezer in te dammen tot een top 10. Zo weet je bijna zeker dat welk boek in de top 10 je ook mocht aanschaffen, het beslist een leesgenot gaat zijn.