Een tatoeage laten zetten is voor de meeste mensen erg spannend. Mensen die het al vaker hebben gedaan, vinden het erg leuk om weer een nieuwe te zetten. Zodra je hem op je lichaam hebt staan, is het de bedoeling dat je hem goed gaat verzorgen. 

Soms lukt dit niet helemaal of is er iets mis gegaan, waardoor je een ontstoken tattoo op je lichaam hebt. Dit is erg vervelend, maar hier moet natuurlijk wel wat aan gedaan worden. Je wilt niet dat het erger wordt of dat het nog een keer gebeurt. Daarom helpen we je graag met wat je moet doen in deze situatie. 

Hoe herken je een ontstoken tattoo? 

Als eerste is het goed om te weten hoe je een ontstoken tattoo precies kunt herkennen. De volgende symptomen kunnen opdagen als je een ontstoken tattoo hebt: 

Dit zijn enkel voorbeelden van een ontstoken tatoeage, als je het niet vertrouwt is het altijd goed om bij de tattooshop langs te gaan of even wat navraag te doen. 

Allergisch voor een tattoo

In sommige gevallen kunnen mensen allergisch zijn voor een tattoo. Dit is erg vervelend, maar het is wel goed om te weten dat dit mogelijk is. Vaak ben je dan rood rondom de tattoo heen en zal de tattoo erg gaan jeuken. Dit kan direct nadat de tattoo gezet is voorkomen, maar ook tijden er naar kan dit voorkomen. 

Vaak kan deze reactie van je huid prima opgelost worden met een crème of bepaalde zalf. Hiervoor kun je naar de huisarts gaan, maar je kunt ook altijd eerst de tattooshop even vragen wat hun er zelf aan kunnen doen 

Hoe lang duurt een ontstoken tatoeage? 

Ontstoken tattoo is altijd vervelend. Daarom is het handig om te weten wanneer je er vanaf kunt zijn. Een ontstoken tatoeage duurt ongeveer 5 dagen. Wanneer het echt veel langer duurt, is er iets echt niet goed. Dan moet er wel goed gekeken worden wat het probleem is. 

Vooral wanneer het erger wordt is het goed om er naar te laten kijken. Een ontsteking moet namelijk niet erger worden, maar alleen afnemen. Wanneer dit niet het geval is, kan je huid nog verder beschadigen. Daarnaast kan dit ervoor zorgen dat de tatoeage verdwijnt of ernstig beschadigt. 

Neem geen risico 

Het is belangrijk om te weten dat het altijd verstandig is om je tattoo te laten controleren. Als je een tattoo ontstoken hebt, is het van belang dat hier naar gekeken wordt, helemaal als het steeds een stukje erger wordt. Anders kun je flink je eigen huid gaan beschadigen. 

Ga bijvoorbeeld naar de huisarts wanneer je het niet vertrouwt. Zo kun je erger voorkomen en dat is wel erg belangrijk. Uiteindelijk gaat het wel om je gezondheid. Hier kun je beter te veel moeite in steken dan te weinig. Dat is wel erg belangrijk om rekening mee te houden. 

Hoe een ontstoken tattoo voorkomen?

Het is mogelijk om een ontstoken tattoo te voorkomen. In sommige gevallen kun je er niets aan doen, maar in de meeste gevallen wel. Daarom is het goed om te kijken hoe je kunt voorkomen dat je tattoo ooit echt gaat ontsteken. Zo voorkom je een hele hoop pijn en gedoe. 

Wanneer je er niets aan kunt doen, is het goed om na te gaan wat je de volgende keer anders kan doen. Als je meerdere tattoos wilt is het goed om in de gaten te houden waar je lichaam wel en niet tegen kan. Zo kun je direct zien wat je wel en niet goed hebt gedaan deze keer. 

Ga naar een goede tattoo artiest 

Als eerste is het belangrijk dat je naar een goede tattoo artist toe gaat. Wanneer iemand niet weet wat ze aan het doen zijn, kunnen ze al snel een ontstoken tattoo aanwakkeren. Zorg er daarom voor dat je zeker weet dat iemand weet wat ze aan het doen zijn. 

Dit kun je nagaan door te kijken naar bijvoorbeeld de reviews van voorgaande klanten. Deze reviews kunnen je helpen om te bepalen of de artiest goede kwaliteit levert en ook hygiënisch werkt. Dit is namelijk erg belangrijk bij het zetten van een tattoo. 

Verzorg je tatoeage goed 

Daarnaast heb je zelf ook een stukje verantwoordelijkheid over je tattoo en de nazorg ervan. Wanneer je de tatoeage niet goed verzorgt, is de kans groter dat er ontsteken kan ontstaan. Iedereen die een tattoo neemt, wil geen ontstoken tattoo. Daarom is het goed om je tatoeage goed te verzorgen. 

Wanneer je bij een goede artiest je tattoo laat zetten, vertellen ze je precies wat je wel en niet moet doen. Zo hoef je dit zelf niet helemaal uit te zoeken, maar weet je wel precies wat je moet doen. Op die manier weet je ook direct dat je met een goede artiest te maken hebt. 

Gebruik alleen de juiste producten

Sommige mensen vinden het ook erg leuk om allerlei verschillende producten op hun tattoo te smeren. Dit is absoluut niet aan te raden. Gebruik alleen producten waarvan je weet dat ze geen schade aan kunnen richten. Sommige producten maken alles namelijk alleen maar erger. 

Soms zijn er zelfs producten die een ontstoken tattoo groter kunnen maken. Daarom is het zo belangrijk om goed te kijken naar wat je gebruikt en niet zomaar alles op je huid te smeren wat je voor je neus ziet liggen. Zo voorkom je dat je huid kapot kan gaan. 

Voorkom erger 

De laatste tip is het feit dat je altijd erger moet zien te voorkomen. Heb je last van een ontstoken tattoo? Trek dan zo snel mogelijk aan de bel. Je moet er nooit te lang mee rond blijven lopen, want dit kan alles gewoon een heel stuk erger maken. Dat wil niemand. 

Voorkom daarom altijd erger door op onderzoek uit te gaan hoe je het kunt verbeteren en anders door hulp te vragen. Hoe vervelend het ook is, het is altijd beter dat je een kapotte huid hebben en niet meer tevreden zijn met de tattoo die je op je lichaam hebt gezet.