Lekkages in huis zijn een veelvoorkomend probleem en kunnen zorgen voor flinke schade. Het is daarom belangrijk om een lekkage zo snel mogelijk te detecteren en te verhelpen. In dit artikel lees je hoe je zelf een lekkage kunt opsporen en wat je kunt doen om verdere schade te voorkomen.

Wat is lekdetectie?

Lekdetectie is het proces van het identificeren van een lekkage in een leidingsysteem. Dit kan een waterleiding, afvoerleiding of gasleiding zijn. Er zijn verschillende methoden die worden gebruikt om lekkages te detecteren, waaronder visuele inspectie, het gebruik van kleurstoffen en druktests.

1: Hoe ontstaat een lekkage?

Een lekkage kan op verschillende manieren ontstaan. Bijvoorbeeld door een kapotte waterleiding, een verstopte afvoer of door slecht onderhoud van de dakbedekking. Het is belangrijk om regelmatig onderhoud te plegen om lekkages te voorkomen.

2: Signalen van een lekkage

Een lekkage is niet altijd direct zichtbaar. Vaak zijn er wel signalen die kunnen wijzen op een lekkage. Denk bijvoorbeeld aan vochtplekken op de muur of het plafond, een hogere waterrekening of een muffe geur in huis. Het is belangrijk om deze signalen serieus te nemen en snel actie te ondernemen om verdere schade te voorkomen.

3: Zelf een lekkage detecteren

Als je vermoedt dat er sprake is van een lekkage, kun je zelf op zoek gaan naar de oorzaak. Controleer bijvoorbeeld de watermeter om te zien of er nog steeds water wordt verbruikt terwijl alle kranen dicht zijn. Controleer ook de waterleidingen op beschadigingen en roestplekken en controleer de dakbedekking op scheuren en beschadigingen.

4: Schakel een professional in

Als je zelf geen lekkage kunt opsporen of als de lekkage te groot is om zelf te verhelpen, is het verstandig om een professional in te schakelen. Een loodgieter of dakdekker kan met speciale apparatuur de lekkage opsporen en deze vakkundig verhelpen.

5: Voorkom verdere schade

Als je een lekkage hebt ontdekt, is het belangrijk om snel actie te ondernemen om verdere schade te voorkomen. Plaats bijvoorbeeld een emmer onder de lekkage om het water op te vangen en schakel een professional in om de lekkage te verhelpen. Maak ook foto’s van de schade en bewaar alle bonnetjes van de gemaakte kosten. Deze kun je nodig hebben voor de verzekering.

Hoe detecteer je een lekkage?

Er zijn verschillende manieren om een lekkage te detecteren, afhankelijk van het type leiding en de locatie van de lekkage. Hieronder volgen enkele methoden:

Visuele inspectie

Een visuele inspectie is een goede manier om te controleren op tekenen van een lekkage. Kijk bijvoorbeeld naar de leidingen onder de gootsteen of achter de wasmachine. Als je water of vocht opmerkt, kan dit duiden op een lekkage.

Gebruik van kleurstoffen

Een andere manier om een lekkage te detecteren, is door het gebruik van kleurstoffen. Voeg bijvoorbeeld voedingskleurstof toe aan het water in het toilet of aan de afvoer in de gootsteen. Als er na enige tijd gekleurde waterdruppels verschijnen, is er waarschijnlijk sprake van een lekkage.

Het tijdig detecteren van een lekkage kan veel ongemak en schade voorkomen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om een lekkage op te sporen, afhankelijk van de locatie en het type leiding. Een visuele inspectie is een goede eerste stap, waarbij je bijvoorbeeld onder de gootsteen of achter de wasmachine kijkt naar tekenen van water of vocht. Een andere methode is het gebruik van kleurstoffen, zoals voedingskleurstof, om te zien of er gekleurde waterdruppels verschijnen na enige tijd.

Het is belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen als je vermoedt dat er een lekkage is, om verdere schade te voorkomen. Schakel bijvoorbeeld een loodgieter in om de lekkage op te sporen en te repareren. Zo kun je vervelende gevolgen zoals waterschade en hoge reparatiekosten voorkomen.