Een magazijn moet altijd goed op orde zijn. In een rommelig magazijn kun je niets terugvinden en bovendien levert rommel een verhoogde kans op bedrijfsongevallen op. Het is dus zaak om alles goed te organiseren. Praktische machines kunnen je daarbij veel tijd besparen en het zware werk letterlijk verlichten.

De inrichting van je magazijn

Alles begint bij een goede inrichting van het magazijn. Ongeacht of je magazijn bestaat uit slechts enkele stellingen of een gigantische vloeroppervlakte met meerdere paden, het is zaak om de ruimte zo efficiënt mogelijk te benutten. Dit doe je onder meer door goed gebruik te maken van de hoogte van het pand. Door de hoogte in te gaan, kun je meer doen met je kostbare vierkante meters. Met behulp van elektrische heftrucks kun je pallets met goederen snel en eenvoudig op grote hoogte wegzetten. Het is daarbij wel verstandig om met name de goederen die je niet zo vaak nodig hebt op grote hoogte weg te zetten. Dit bespaart het aantal hefbewegingen en scheelt je dus tijd.

Alles schoon en netjes

Zorg ervoor dat er nooit goederen onbeheerd op de vloer achterblijven. Dat kan namelijk vrij gemakkelijk tot valpartijen leiden en daar zit natuurlijk niemand op te wachten. In een magazijn kan het snel stoffig worden, dus is het zaak om de vloer regelmatig te vegen. Voor grotere magazijnen is een elektrische veegmachine ideaal. Daarmee heb je in een mum van tijd de hele vloer goed schoon en daarmee voorkom je dat stof door de ruimte blijft dwarrelen. Je bent immers verplicht om je personeel een schone en gezonde werkplek te bieden. Zelf de bezem ter hand nemen is natuurlijk ook een optie, maar tijdrovend.

Maak gebruik van data

Natuurlijk kan het interessant zijn om bij een leverancier een mooie aanbieding te scoren en wat meer in te kopen dan gebruikelijk. Maar bedenk daarbij wel dat al die goederen extra ruimte innemen en dat die ruimte feitelijk ook geld kost. Het is beter om de voorraad zo efficiënt mogelijk te beheren. Dit kun je doen door software te gebruiken voor het bijhouden van de voorraadstanden. Wanneer je werkt met historische data, kan een computer relatief eenvoudig berekenen hoeveel voorraad je in een bepaalde periode nodig hebt. Zo voorkom je dat het magazijn te vol raakt, terwijl je er tegelijkertijd voor waakt dat bepaalde producten niet uit voorraad lopen.