Wanneer je ergens gaat solliciteren, dan bestaat de kans dat je wordt gevraagd een Verklaring Omtrent het Gedrag te kunnen overleggen. Vaak maakt dit deel uit van de sollicitatieprocedure, zodat een werkgever weet of iemand wel of geen strafbare feiten heeft gepleegd in het verleden. Vooral in bepaalde sectoren, waar je te maken hebt met bedrijfsgevoelige informatie of de omgang met kwetsbare mensen, is het belangrijk er zeker van te zijn dat iemand in het verleden niet iets heeft gedaan wat opnieuw zal kunnen gebeuren. Toch blijkt dat maar 1 op de 5 werkgevers een VOG aanvraag doet, terwijl de kosten in verhouding tot de eventuele gevolgen minimaal zijn. Om ervoor te zorgen dat jij als werkgever, maar ook als zelfstandig ondernemer weet hoe het werkt en hoe je relatief eenvoudig zelf een VOG aanvraag kunt doen, leggen we het je hieronder stap voor stap uit.
Zelf een VOG aanvragen
Bij het aanvragen van een VOG denken we vaak aan een werknemer die in dienst is van een bedrijf. Toch kan het ook heel goed zijn dat je als ondernemer genoodzaakt bent om een VOG aanvraag te doen. Zo kan het zijn dat je als zzp’er wordt ingehuurd om de boekhouding van een bedrijf te doen of heel eenvoudig de muren van een school moet sauzen. Dan is het wel prettig dat de opdrachtgever zeker weet dat je niets geks hebt uitgespookt in het verleden. Zelf een vog aanvragen zonder werkgever is dus een hele normale zaak.
Hoe vraag je een VOG aan?
Het overgrote deel dat een VOG aanvraag doet, is in dienst van een werkgever. Het is daarom dus ook aan de werkgever om deze aanvraag voor jou klaar te zetten. Tijdens het klaarzetten worden er een aantal punten aangevinkt waarop je als werkgever wil dat je potentiële werknemer wordt getoetst. Nadat deze aanvraag is klaargezet, ontvangt de werknemer hierover een mail, zodat de aanvraag met de benodigde aanvullende informatie kan worden verstuurd. Het voordeel tegenwoordig, is dat een vog aanvragen digitaal kan, waardoor je als werkgever eenvoudig meerdere aanvragen tegelijk kunt inschieten. Het is daarom dus ook belangrijk dit te doen, zodat je niet alleen de veiligheid van het personeel gewaarborgd hebt, maar ook dat van het lekken van bedrijfsgevoelige informatie.
Wat als een VOG geweigerd wordt?
Het kan natuurlijk voorkomen dat een werkgever een VOG als voorwaarde stelt om daadwerkelijk aan de slag te mogen met je nieuwe baan. Toch kan het zijn dat je VOG om wat voor reden dan ook wordt geweigerd. Meestal heeft dit te maken met zaken die in het verleden hebben gespeeld. Nu kan het zijn dat je werkgever niet direct de deur dichtgooit, maar het gesprek met je aan wil gaan om te kijken wat er zich in het verleden heeft afgespeeld en wat je er aan hebt gedaan. Stel dat je een keer veroordeeld bent wegens rijden onder invloed en je solliciteert als vrachtwagenchauffeur, dan kan het heel goed zijn dat de werkgever onder bepaalde voorwaarden je toch de kans geeft om aan de slag te gaan. Het is daarom dus ook als werkgever altijd van belang om het gesprek aan te gaan, mits het om ernstige feiten gaat natuurlijk.