Je bent lekker in je tuin aan het werken en overal waar je kijkt, is er hardnekkig onkruid. Je probeert iedere keer dit weg te halen, maar het lijkt ook iedere keer sneller terug te groeien. Misschien heb je last van vasthoudende distels tussen je bloembedden of ongewenste grasplukken in je moestuin. Het kan ook zo zijn dat je onkruid door de bestrating heen komt. Waar je ook last van hebt met het onkruid: het is altijd vervelend. In dit blog een aantal tips om hardnekkig onkruid aan te pakken.

Handmatig verwijderen

Je kan ervoor kiezen om het onkruid handmatig te verwijderen. Dit is een flink klusje, maar als je hiervoor kiest weet je wel zeker dat je het goed aanpakt. Neem echt de tijd om het onkruid uit te trekken en let erop dat je de wortel mee uit de grond haalt. Als je zorgt dat de wortel helemaal verwijderd wordt, zorg je ervoor dat het onkruid niet of veel minder snel weer terug groeit. Je kan er ook eerst kokend water op doen voordat je het gaat verwijderen. Dit is wel vooral effectief op kleine oppervlakten of tussen bestrating. Ook azijn kan werken voor kleine oppervlakten waar verder geen andere planten groeien. Grote oppervlakten kunnen beter alleen met de hand gedaan worden.

Schoffel

Heb je onkruid tussen je bloembedden? Kies er dan voor om een schoffel te gebruiken. Je kan ook een scherp tuinmes gebruiken, beiden werken. Daardoor snijdt men hiermee het onkruid net onder het bodemoppervlak af, waardoor de groei verstoord wordt en het dit na een tijdje zal afsterven. Je hebt er nu veel minder last van.

Mulch

Je kan er ook voor kiezen om een dikke laag mulch rondom je planten en bloembedden aan te brengen. Door de mulch voorkom je dat het zonlicht het onkruid bereikt. Dit zorgt ervoor dat groei wordt tegengegaan. Kies het liefst voor organische mulch zoals houtsnippers of stro. Dit zorgt ervoor dat de bodem verbetert en dat de bodem de mulch na verloop van tijd zelf afbreekt. Niet alleen goed voor het onkruid bestrijden dus, maar ook voor het milieu.

Preventie

Het is belangrijk om de bodem in je tuin gezond te houden om onkruid te voorkomen. Zorg er daarom voor dat je tuin regelmatig bemest wordt, water krijgt en dat er mulch gebruikt wordt. Wat ook helpt? Een gezonde, dichte grasmat. Op die manier kan het plant zich niet verspreiden. Haal het oude gras weg en gooi het in een grofvuil container. Een grofvuil container huren voor 1 dag kan al, dus dat is een handige tip wanneer je besluit je hele gras te vervangen.