Een dierbare verlezen is een ingrijpende gebeurtenis in het mensenleven, en dit geldt des te meer voor kinderen. Rouw en verwerking smelten samen in een delicaat proces, helemaal voor kinderen om ze op een medelevende en begripvolle manier te begeleiden. Hier zijn enkele behulpzame strategieën om kinderen te begeleiden in deze moeilijke tijd: 

Erken en benoem gevoelens

Een van de beste manieren om kinderen te helpen tijdens het rouwen, is herkenning te geven aan gevoelens en deze te benoemen. Dit betekent een open en veilige omgeving waarborgen waarin iedereen zich vrij kan voelen om te spreken over hun emoties, zonder angst voor oordeel of afwijzing.

Belangrijk is dat kinderen begrijpen dat het oké is om verdrietig, boos of verward te zijn. Gebruik daarvoor eenvoudige en duidelijke taal die past bij hun leeftijd en begrip.

Leer over de fases van rouw

Help kinderen te begrijpen dat rouw een proces is met verschillende fases, en dat het normaal is om deze fasen niet lineair te doorlopen. Leg uit dat gevoelens van ontkenning, woede, onderhandeling, depressie en acceptatie allemaal deel uitmaken van het genezingsproces.

Erkenning van de fases van rouw

Wat bewustzijn over de verschillende fases van rouw kan een kind helpen om het proces op zijn eigen tempo te doorlopen. Van ontkenning tot acceptatie, elk stadium kent zijn eigen uitdagingen en behoeften.

Creatieve uitlaatkleppen

Wees gericht op creatieve manieren en waardevolle tijdsinvulling aan om hun gevoelens te uiten. Dit kan tekenen of schrijven zijn, of misschien zelfs het maken van een herdenkingsproject. Het gaat om het creëren van iets tastbaars dat een manier biedt om gevoelens op een duurzame wijze te verwerken.

Herdenkingsrituelen

Van een groene uitvaart tot het maken van een memory tree¸ of misschien zelfs een lichtceremonie, een herdenkingsritueel kan kinderen helpen om een betekenisvol afscheid te nemen. Plant bijvoorbeeld samen een boom of maak een gedenkplek in de tuin. Dit soort activiteiten kunnen helpen om wat rust en continuïteit te bieden.

Gebruik verhalen en boeken 

Een andere waardevolle tip voor het bijstaan van kinderen in rouw is verhalen en boeken gebruiken. Literatuur kan een zeer waardevolle manier zijn om meer begrip te krijgen over hun gevoelens en om over verlies en rouw te praten. Ga voor leeftijdsgerichte boeken die onderwerpen van afscheid en rouw behandelen, zoals Lieve oma pluis van Dick Bruna, Derk Das blijft altijd bij ons van Susan Varley en Een vriend voor altijd van Alan Duran, om het gesprek te openen en kinderen te helpen hun emoties te verwerken.

Professionele ondersteuning

Aarzel tenslotte niet om professionele hulp in te schakelen als dat nodig is. Een kinderpsycholoog of rouwconsulent kan kinderen begeleiden door dit moeilijke proces. Er zijn verzorgers die gespecialiseerd zijn in het ondersteunen van kinderen tijdens hun rouwproces en hen helpen omgaan met het verlies van een dierbare.

https://www.pexels.com/es-es/foto/flores-nina-joven-sujetando-5126960/