Tegenwoordig besluiten steeds meer mensen over te stappen van gas naar inductie. Als je dit aan het overwegen bent, is het zeker goed om te kijken naar de mogelijkheden die er allemaal zijn. Er zijn vaak veel meer mogelijkheden dan dat de meeste mensen weten. 

Het beste is om eerst voldoende onderzoek te doen. Soms is het handig om te weten welke inductieplaten er zijn of wat er veiliger is voor je huis. Hieronder leggen we je alles uit over de platen en wat voor jou handiger is en wat niet. 

Waarom overstappen op inductie?

Als eerste is het goed om te weten waarom je zal moeten overstappen op inductie. Van gas naar inductie kan verschillende voordelen met zich meebrengen. Zo kun je een hoop geld besparen op je gasrekening, omdat je niet meer met gas aan het koken bent. 

Daarnaast blijft de lucht in je huis een stuk schoner. Er komen namelijk geen vlammen bij een inductieplaat kijken. Hierdoor wordt er niet daadwerkelijk iets verbrand. De omgeving blijft hierdoor een stuk schoner, waardoor het veel gezonder is. Zo denk je ook weer een stukje aan je gezondheid. 

Hoe stap ik over van gas naar inductie? 

Het kan lastig zijn om de daadwerkelijke stap te zetten om van gas naar inductie over te gaan. De beste mogelijkheid die je hebt, is door een stappenplan te volgen. Op die manier weet je precies waar je aan toe bent en wat handig is om in jouw situatie te doen:

  1. Controleer of je een goede aansluiting hebt in je keuken. De ene inductieplaat heeft een andere aansluiting dan de andere
  2. Ga op onderzoek uit hoe krachtig je wilt koken en hoeveel je denkt te gaan koken
  3. Het is handig om een afspraak te maken met een elektricien, zodat hij alles in orde kan maken
  4. Plaats een nieuwe inductieplaat zodra je tevreden bent met de uitkomst van de elektricien 

Verschillende inductieplaten 

Het is goed om te weten dat er niet één soort inductieplaat is. Daarom moet je voor stap 2 kijken hoe krachtig je wilt koken. Je hebt drie verschillende soorten inductieplaten. Je hebt fase 1, 2 en 3. Fase 1 heeft de minste kracht en fase 3 de meeste kracht. De meeste mensen kiezen voor fase 2:

De veiligheid bij van gas naar inductie 

Wanneer je van gas naar inductie wilt overstappen is het wel van groot belang dat je gaat kijken naar de mogelijkheden die er zijn in verband met de veiligheid. Vooral wanneer er met gas gewerkt wordt, moet er altijd goed naar de veiligheid gekeken worden. 

Op het moment dat je gas gaat afsluiten of juist aanleggen moet hier altijd goed naar gekeken worden. Wanneer je hier geen verstand van hebt, is het goed om iemand in te huren die dit wel heeft. Zo kun je voorkomen dat het eventueel mis kan gaan bij de aansluiting. 

Het wisselen van pannen

Het wisselen van pannen is ook een onderdeel van gas naar inductie gaan. Niet alle pannen kunnen namelijk voor een inductieplaat gebruikt worden. Daarom is het goed om even na te gaan of jouw pannen dit wel kunnen. Wanneer dit niet het geval is, moet je nieuwe pannen kopen voor de plaat. 

Als je pannen gaat kopen staat het er tegenwoordig op. Zo wordt er aangegeven wat voor een pan het is en waar hij voor gebruikt kan worden. Op die manier weet je direct of je deze pannen ook op de inductieplaat kunt gebruiken of dat ze alleen voor een gasfornuis zijn. 

Het schoonhouden van een inductieplaat

Het schoonhouden van een inductieplaat gaat ook net wat anders dan het schoonhouden van een gasfornuis. Van gas naar inductie is het dus wel goed om hier even naar te kijken. Zo voorkom je dat je niet weet wat je moet doen als de plaat schoon gemaakt moet worden. 

Gelukkig is dit bij een inductieplaat erg makkelijk. Je hebt alleen een sopje en wat zeep nodig. Meer hoef je niet te gebruiken, want het meeste vuil komt vrij makkelijk van de plaat af. Hierdoor zie je direct dat het een stuk makkelijker is om te koken met een inductieplaat dan met een gasfornuis. 

Is het mogelijk om van gas naar inductie te gaan zonder aanpassingen?

Vele mensen vragen zich af of je van gas naar inductie kunt gaan zonder aanpassingen te maken. Dit is wel mogelijk, maar alleen als je voor een fase 1 of fase 2 kiest. Soms moeten we voor fase 2 ook nog wat aanpassingen gedaan worden. 

Het ligt dus echt aan je woning en welke mogelijkheden er in de woning zijn. Op die manier zie je direct wat handig is en wat niet. Het is daarom altijd handig om iemand om hulp te vragen die er verstand van heeft. Hierbij kun je denken aan elektricien. 

Kan ik een gasfornuis ombouwen tot inductie? 

Een gasfornuis daadwerkelijk ombouwen tot een inductieplaat is niet mogelijk. Beide werken gewoon heel anders, waardoor de aansluitingen te veel verschillen. Je kunt wel het gasfornuis van zijn plek halen en daar een inductieplaat voor in zijn plaats leggen. Van gas naar inductie wordt meestal op deze manier gedaan. 

Als je toch wilt kijken of je iets kunt ombouwen, is het nooit verstandig om zelf ergens aan te gaan trekken als je niet weet wat je aan het doen bent. Zorg er dan altijd voor dat je in contact komt te staan met iemand die hier wel daadwerkelijk verstand van heeft. Zo voorkom je dat er iets mis kan gaan.