Met de zomer voor de deur is het tijd om na te denken over manieren om je huis koel en comfortabel te houden. Maar als bewuste consument wil je niet alleen een aangename temperatuur in huis hebben, maar ook bijdragen aan een duurzaamheid. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg duurzame oplossingen!

Het belang van duurzaamheid in huis

Duurzaamheid is een hot topic in de wereld van vandaag, en terecht. Met toenemende zorgen over klimaatverandering en milieubehoud wordt het steeds belangrijker om duurzame keuzes te maken, zelfs in onze eigen huizen. Gelukkig zijn er tal van opties beschikbaar om onze woningen milieuvriendelijker te maken. 

1.     Energiezuinige airconditioningssystemen

Airconditioning is een van de grootste energieverbruikers in een huishouden, maar dat betekent niet dat je het moet vermijden. Kies in plaats van een normale airco voor een energiezuinige zoals de LG mobiele airco. Meer weten over die airco? Bekijk de LG mobiele airco review! Deze airco laat je genieten in de koelte zonder je schuldig te voelen over je ecologische voetafdruk.

2.     Zonwering en isolatie

Een goed geïsoleerd huis kan het verschil maken tussen een aangename temperatuur en verstikkende hitte (of kou). Investeer in hoogwaardige isolatiematerialen voor je muren, ramen en dak om de warmte buiten te houden. Combineer dit met effectieve zonwering, zoals luifels, rolluiken of zonneschermen. Blokkeer direct zonlicht en hou je interieur koel. 

3.     Groene energiebronnen

Overweeg om over te stappen op groene energiebronnen zoals zonnepanelen of windenergie. Niet alleen verminder je hiermee afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, maar je kunt ook profiteren van lagere energiekosten op de lange termijn. De Duurzame Jongens kunnen je daarbij helpen! Bekijk een review van De Duurzame Jongens.

4.     Waterbesparende maatregelen

Water is een kostbaar goed, vooral tijdens droge zomers. Installeer waterbesparende apparaturen zoals low-flow douchekoppen en toiletten om je waterverbruik te verminderen. Daarnaast kun je overwegen om regenwateropvangsysteem te installeren om gratis water te verzamelen voor tuinieren en andere niet-drinkbare toepassingen. Op deze manier kun je niet alleen geld besparen, maar ook bijdragen aan het behoud van kostbare watervoorraden.

5.     Natuurlijke verkoeling in je achtertuin

Een goed ontworpen tuin kan niet alleen een oase van rust en schoonheid zijn, maar ook bij het reguleren van de temperatuur rondom je huis. Kies voor inheemse planten die goed gedijen in je lokale klimaat en weinig onderhoud nodig hebben. Bomen en struiken kunnen ook dienen als natuurlijke schaduw en verkoeling bieden tijdens warme-zomerdagen. 

Zomerse (duurzame) pleziertjes

Naast het toevoegen van duurzame oplossingen in huis, biedt de zomer ook volop gelegenheid om van buitenactiviteiten te genieten. Denk aan gezellige BBQ’s of zwemmen met vrienden/ familie. Gelukkig kun je hier ook duurzame keuzes in maken. Kies bijvoorbeeld voor biologisch vlees of vega opties en lokaal geteelde groenten voor je BBQ. Verminder wegwerp plastic door te kiezen voor herbruikbaar servies en gebruik milieuvriendelijke zwembadreinigers. Op deze manier kun je genieten en draag je toch je steentje bij aan het milieu.

Extra tips voor een duurzame zomer

Naast de eerder besproken strategieën, zijn hier nog een paar handige tips om je huis koel te houden en energie te besparen tijdens de warme zomermaanden:

Ga jij aan de slag met een duurzame zomer?

Soms moet je eerst investeringen in duurzame oplossingen om er op lange termijn profijt van te hebben. Kijk daarom stapje voor stapje wat voor jou mogelijk is om bij te dragen aan een duurzame zomer. Meer weten over duurzaamheid? Bekijk dan duurzaam ondernemen en werken.