Sporten is een fantastische manier om fit te blijven en stress te verminderen. Er is echter niks wat je sportplezier zo snel kan bederven als een blessure. Of je nu al jaren sport of net begint, een blessure is snel gebeurd. Wij hebben enkele tips voor jou om een blessure te voorkomen!

Warming up is key

Een goed warming-up is belangrijk om je spieren klaar te maken voor de inspanning die je gaat leveren. Door middel van het sporten komen er kleine scheurtjes in je spieren die daarna hersteld worden door middel van de juiste voeding, maar als je te vroeg begint met zwaar gewicht kan zelfs voedsel het niet oplossen. Wij raden je aan om te beginnen met een lichte vorm van cardio zoals joggen of touwtjespringen. Als je dit hebt gedaan is het verstandig om door te gaan met dynamische stretches die de doorbloeding bevorderen en je spieren op lengte brengen. Op deze manier kan je ervoor zorgen dat je geen blessures op loopt. Als je een spierblessure oploopt is het raadzaam om hulp in te schakelen van een fysio, want iedere blessure moet anders worden behandeld. Wat je moet doen bij een verrekte spier is namelijk anders dan bij een spier die gescheurd is.

Gebruik de juiste techniek

Het maakt niet uit welke sport je beoefent, maar zorg ervoor dat je de juiste techniek gebruikt. Door middel van onjuiste techniek te gebruiken vergroot je de kans op blessures. Naast de kans op blessures zal het ook je prestaties beïnvloeden. In veel gevallen kan de ervaring van een personal trainer je helpen om de techniek juist te krijgen.

Luister naar je lichaam

Een van de grootste fouten die sporters maken is het negeren van pijn of ongemak. Luister altijd naar je lichaam en neem rust als dat nodig is. Overbelasting kan leiden tot blessures die je weken of zelfs maanden uit de rotatie kunnen halen.

Draag de juiste uitrusting

Bij veel sporten is er een tenue wat je moet dragen, maar er zijn ook sporten waarbij dit niet verplicht is. We raden je wel aan om goede uitrusting te kiezen. Zo zal je voor padel andere spullen dragen dan voor gewichtheffen. Een tip voor een beginnende padelspeler is om ervoor te zorgen dat je de juiste spullen draagt, want anders loop je meer risico op een blessure.

Bouw geleidelijk op

Beginners en zelfs ervaren sporters moeten geleidelijk de intensiteit en duur van hun trainingen opbouwen. Naarmate je meer gaat sporten zal je ook meer moeten eten om het herstel goed te laten lukken in combinatie met bulken. Een plotselinge toename van trainingsbelasting kan leiden tot overbelasting en blessures. Luister naar je lichaam en verhoop de intensiteit stap voor stap.

Blessurepreventie begint met bewustwording en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen gezondheid en welzijn. Door deze tips toe te passen en aandacht te besteden aan je lichaam kun je blessureleed minimaliseren.