Executive search, ook vaak headhunting genoemd, is een vorm van wervingsprocedure waarbij gespecialiseerde recruiters, de executive search consultants, op zoek gaan naar kandidaten voor senior posities in organisaties. Deze posities omvatten doorgaans topmanagementfuncties, zoals CEO’s, CFO’s, COO’s en CTO’s. Executive search verschilt van traditionele werving en selectie, waarbij organisaties meestal zelf een vacature plaatsen en vervolgens sollicitaties ontvangen van geïnteresseerde kandidaten. In tegenstelling tot deze methode richt executive search zich op het actief benaderen van kandidaten die mogelijk niet actief op zoek zijn naar een nieuwe baan, maar wel geschikt zijn voor de openstaande functie.

Een uitgebreid netwerk en kennis van de markt

Executive search consultants maken gebruik van hun uitgebreide netwerken en kennis van de markt om kandidaten te identificeren die aan de vereisten van de opdrachtgever voldoen. Ze benaderen deze kandidaten discreet om te peilen of ze geïnteresseerd zijn in de functie. Als er interesse is, begeleiden de consultants de kandidaten door het selectieproces, onderhandelen ze over het salaris en de voorwaarden en helpen ze bij het on-boardingproces. Executive search is vooral nuttig voor organisaties die op zoek zijn naar getalenteerde en ervaren leiders die niet gemakkelijk te vinden zijn via traditionele wervingsmethoden. Het is ook handig voor organisaties die hun zoektocht naar geschikte kandidaten willen uitbreiden buiten de lokale markt of sector.

De arbeidsmarkt is bijzonder krap

Voor je groeiplannen heb je een gemotiveerd en ervaren personeelsbestand nodig. Op dit moment werken je mensen op de top van hun kunnen. Extra druk, door uitbreiding of het aanboren van nieuwe markten, kunnen ze er eigenlijk niet bij hebben. Je hebt meer goede mensen nodig, die je bovendien moet motiveren en aansturen. Als ondernemer ben je van alle markten thuis, maar waarschijnlijk geen specialist op elk bedrijfsonderdeel. Daarvoor leun je op je managementlaag, maar ook daar voel je dat uitbreiding nodig is. Op dit moment is het aanbod van goed gekwalificeerde managers niet al te groot. Jij en veel andere firma’s vissen eigenlijk in dezelfde vijver. Dat is iets wat jij je niet kunt veroorloven. Je wil het anders aanpakken.

Werving en selectie van managementfuncties

Je HR-afdeling doet wat hij kan, maar ook daar komen de grenzen in zicht. Werving- en selectietrajecten lijken steeds langer te duren, terwijl er voor jou wel haast bij is. Want als je managementfuncties allemaal vervuld zijn, kun je eindelijk je groeiplannen omzetten in concrete daden. Jij en je mensen hebben de afgelopen tijd jullie netwerk ingeschakeld om de juiste executives te vinden. Waarschijnlijk ben je daar maar ten dele in geslaagd. Misschien wordt het nu tijd om een specialist in executive search in te schakelen.

Aanzienlijke voordelen

Hoewel executive search een kostbare methode kan zijn, biedt het ook voordelen voor jou als opdrachtgever. Het kan de kwaliteit van de kandidaten verbeteren, de tijd en kosten van het wervingsproces verminderen en bijdragen aan het behoud van talent in je organisatie.

Kortom, executive search is een gespecialiseerde en effectieve methode om getalenteerde leiders aan te trekken voor senior posities in organisaties, waarbij gebruik wordt gemaakt van uitgebreide netwerken en kennis van de markt.