Het rijden van een motor geeft je enorm veel vrijheid, maar het vergt ook nodige kennis en bekendheid met de verkeersregels. Dit geen wordt nog belangrijker wanneer je kijkt naar rijden in het buitenland, want daar kunnen de verkeersregels flink veranderen en kom je in een heel nieuwe situatie terecht. Een situatie die niet bekend voor je is als je in Nederland bent opgegroeid. Binnen deze blog gaan wij je hierop voorbereiden en geven wij je tips en informatie waarmee jij dit motoravontuur zo goed mogelijk kan aanpakken.

De basis

Voor je mag beginnen met motorrijden dien je een AVB examen te voltooien. Net zoals een autorijbewijs examen, dien je ook hiervoor oefeningen te volgen en te voltooien. Bij een autorijbewijs bestaat dit uit gevaarherkenning, tussentijdse toets en gevaarlijke uitzonderlijke situaties. AVB examen oefeningen zijn iets uitgebreider en bestaan uit verschillende clusters. Elke cluster heeft zijn eigen sub-oefeningen die helpen om je voor te bereiden voor je uiteindelijke examen. Hieronder geven wij vijf voorbeelden van AVB-examen oefeningen:

1. Langzaam rijden

Bij langzaam rijden wordt je vermogen getest om de motorfiets in balans te houden bij lage snelheden. Deze oefening is essentieel omdat het je controle over de motorfiets verbetert, wat cruciaal is in situaties zoals filerijden of parkeren.

2. Wegrijden en stoppen

Deze oefening simuleert dagelijkse situaties waarin je regelmatig moet stoppen en weer wegrijden. Het correct gebruik van de koppeling en het gas is hierbij belangrijk om soepel en veilig te kunnen rijden.

3. Slalom

Tijdens de slalom oefening rijd je tussen pylonen door. Deze oefening test je stuurvaardigheid en balans. Het is belangrijk om vloeiende stuurbewegingen te maken en je snelheid goed te beheersen.

4. Uitwijkoefening

Bij de uitwijkoefening leer je snel en gecontroleerd te reageren op onverwachte obstakels op de weg. Je moet hierbij goed kijken, de motorfiets correct sturen en weer op je oorspronkelijke koers terugkeren.

5. Noodstop

Het uitvoeren van een noodstop is een van de belangrijkste oefeningen. Hierbij leer je om in een noodsituatie zo snel en veilig mogelijk te stoppen. Dit vereist een goede beheersing van zowel de voor- als achterrem.

Hoe hard mag je rijden in het buitenland?

Wij Nederlanders zijn gek op het buitenland en ook als motorrijder zijn wij vaker op de buitenlandse snelwegen te vinden. Een belangrijk verschil in het buitenland zijn de snelheidslimieten. In de meeste gevallen is dit hoger dan in Nederland en om de doorstroom te behouden is het belangrijk dat je je aan deze snelheden houdt. Hieronder geven wij de snelheden van: België, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Luxemburg.

België

Hoe hard je in België mag rijden als motorrijder

Luxemburg

In Luxemburg gelden de volgende snelheidslimieten:

Duitsland

In Duitsland zijn de snelheidslimieten als volgt:

Frankrijk

De snelheidslimieten in Frankrijk zijn:

Oostenrijk

In Oostenrijk gelden de volgende snelheidslimieten:

Ga voorbereid de weg op

Het beheersen van je motorfiets door middel van AVB-oefeningen en het kennen van de verkeersregels, zoals snelheidslimieten, zijn belangrijke elementen voor een veilige en plezierige rit. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je met vertrouwen de weg op gaat, of dit nu in Nederland of België is.

Praktische tips voor motorrijders: