Je hebt vast weleens gehoord van orthopedie. Bijvoorbeeld wanneer iemand naar een orthopeed moet of misschien ben je er zelf weleens geweest. Maar wat valt er allemaal onder orthopedie? En wat doet een orthopeed allemaal? In deze blog leggen we je dit uit.
Wat is orthopedie?
Orthopedie is een afdeling die gespecialiseerd is in het bewegen van het menselijk lichaam. Een patiënt komt op de afdeling orthopedie als hij een aandoening heeft aan spieren, botten of pezen. Bij de afdeling orthopedie in het ziekenhuis komt een patiënt terecht na een doorverwijzing van de huisarts. Op de afdeling orthopedie kan je terechtkomen wanneer er een knieprothese of een heupprothese geplaatst moet worden. Deze wordt geplaatst door de orthopedisch chirurg.
Wat doet een orthopeed precies?
Een orthopeed richt zich op het verminderen van pijn bij patiënten. De specialisatie van een orthopeed is het bewegen. Het gaat hierbij vooral om de spieren, botten, gewrichten, pezen en gewrichtsbanden. Pijn in gewrichten kan meerdere oorzaken hebben, dit kan door artrose komen, maar ook doordat je het gewricht overmatig hebt gebruikt. Of dat je te lang te zwaar getild hebt bijvoorbeeld. Ook komt het vaak voor als mensen te zwaar zijn.
De taken van een orthopeed
De belangrijkste taken van een orthopeed hebben we hieronder vermeld:
- Het stellen van een diagnose. Hierbij wordt er lichamelijk onderzoek uitgevoerd. Hiervoor worden MRI-scans, röntgenfoto’s en bloedonderzoeken gebruikt. Met als doel de juiste diagnose te stellen bij een patiënt.
- Vervolgens wordt er een behandelplan opgesteld. Aan de hand van de diagnose wordt er gekeken hoe de patiënt het beste behandeld kan worden. Een behandelplan kan alle kanten op gaan, van operatie tot alleen medicatie.
- Soms voert een orthopeed een chirurgische ingreep uit, het gaat hierbij alleen om orthopedische chirurgische ingrepen. Denk hierbij aan gewrichtsvervangingen.
- Gewrichtsvervangingen zijn bijvoorbeeld heupprotheses, knieprotheses en schouderprotheses.
- Verder voert een orthopeed arthroscopische ingrepen uit. Hierbij wordt een kleine camera gebruikt om in het gewricht te kijken en eventuele correcties uit te voeren.
- Een orthopeed behandelt ook sportblessures, zoals peesblessures.
- Revalidatiebegeleiding
- Traumabehandeling, zoals botbreuken en andere verwondingen.
- Onderzoeken uitvoeren en onderwijs geven aan medische studenten.
- Langetermijnzorg, zodat patiënten een succesvol herstel ervaren.
Duidelijk is dat een orthopeed een uitgebreid takenpakket heeft, maar het voornaamste doel van een orthopeed is het behandelen van gewrichtsproblemen bij patiënten. Het zijn gespecialiseerde artsen die zich richten op het bewegen van het lichaam en ervoor te zorgen dat dit zo pijnloos en soepel mogelijk gaat. Kinderen en baby’s kunnen terecht bij een kinderorthopeed.