Een dolgedraaide schroef verwijderen kan nog best een klusje zijn om te doen. Het hoeft geen probleem te zijn om een dolgedraaide schroef te verwijderen. Wel is het belangrijk om dit goed aan te pakken. Gelukkig zijn er meerdere manieren waarop je dit kunt doen. 

De dolgedraaide schroef verwijderen kan soms heel makkelijk gaan, maar soms krijg je de schroef ook gewoon helemaal niet meer in beweging. Zowel de schroefkop als het schroefdraad kan doldraaien. Gelukkig hoeft dit beide niet lastig te zijn als je weet hoe je dit aan moet pakken. 

Voorkom dat je een schroef doldraait

Een dolgedraaide schroef verwijderen is helemaal niet nodig als je voorkomt dat je een schroef doldraait. Door de juiste techniek te gebruiken, kun je voorkomen dat je te maken krijgt met een dolgedraaide schroef. Hierbij is het als eerste belangrijk om ervoor te zorgen dat je de juiste bit of schroevendraaier gebruikt om de schroeven vast te draaien. 

Daarnaast zijn er nog een aantal andere dingen waar je op kunt letten. Het is belangrijk om de juiste bit te gebruiken. Een Torx-bit zorgt voor de meeste grip voor een schroef. Een kruiskop is een goed alternatief en een beter idee dan een gleufschroef. 

Daarbij is het ook belangrijk om de boormachine op het juiste toerental te zetten. Hierdoor voorkom je dat er iets fout gaat tijdens het boren. Daarnaast is het altijd handig om het werk vast te maken met klemmen zodat deze nergens naartoe kan gaan als je aan het boren bent.

Hoe kun je een dolgedraaide schroef verwijderen?

Er zijn drie manieren waarop je een dolgedraaide schroef verwijderen aan kunt pakken. Het hoeft niet lastig te zijn om dit te doen, maar het is wel handig om te weten hoe je dit aan moet pakken. De eerste twee opties zijn eigenlijk voor iedereen wel te gebruiken. 

Gebruik een elastiekje voor een dolgedraaide schroef

Als eerste kun je altijd kiezen voor een elastiekje. Het klinkt voor veel mensen misschien raar om hier een elastiekje voor te gebruiken, maar in de meeste gevallen biedt deze voldoende grip om een dolgedraaide schroef weer in beweging te krijgen. Hier heb je twee dingen voor nodig, namelijk een rubberen elastiekje en een boormachine of schroevendraaier. 

Hierbij moet je als eerste het elastiekje op de dolgedraaide schroef leggen. Vervolgens kun je met de schroevendraaier of boormachine het elastiekje in de schroefkop duwen. Het fijne hieraan is dat het elastiekje de beschadigde ruimte opvult. 

Dit zorgt ervoor dat je voldoende grip hebt om de schroef in beweging te krijgen. Met een schroevendraaier kan dit nog flink wat kracht kosten, maar met een boormachine is het meestal zo gedaan. Het is wel belangrijk om bij een boormachine met wat lagere toeren te beginnen, zodat je de schroef niet verder doldraait.

Handmatig de dolgedraaide schroef verwijderen

Ook kun je ervoor kiezen om handmatig de dolgedraaide schroef te verwijderen. Dit is makkelijk te doen met een schroevendraaier of een bitje en een hamer. Handmatig een dolgedraaide schroef verwijderen doe je eigenlijk door een nieuw gat te maken in de schroef. 

Je kiest altijd het bitje of de schroevendraaier die het meeste grip kan bieden in de schroef. In de meeste gevallen is dit een kruiskop. Het is belangrijk om de schroevendraaier goed te positioneren in de schroef. Vervolgens kun je voorzichtig met de hamer op de schroevendraaier of het bitje slaan. Door dit te doen, creëer je eigenlijk je eigen grip. 

Het nieuwe gat dat je zelf gemaakt hebt in de schroef, kun je gebruiken om de dolgedraaide schroef los te krijgen. Hierbij is het wel belangrijk om op de juiste positie te slaan, anders kun je de schroef nog verder doldraaien. Daar zit je niet op te wachten. 

Een schroefverwijderaar

De laatste optie die je hebt als het op andere manieren niet lukt, is de schroefverwijderaar. Dit is een speciaal apparaat dat je kan helpen bij een dolgedraaide schroef verwijderen. Meestal wordt een schroefverwijderaar in een set verkocht, waardoor je eigenlijk alle schroeven hiermee kunt verwijderen. 

Niet elke schroefverwijderaar werkt op dezelfde manier. Daarom is het handig om de instructies bij de verwijderaar te volgen. Hierdoor kun je schroeven op een makkelijke manier verwijderen. 

Een afgebroken schroef verwijderen

Ook kan het voorkomen dat de schroefkop van de schroef afbreekt. In de meeste gevallen lijkt het dan direct onmogelijk om de schroef te verwijderen. Gelukkig zijn hier ook opties voor. Als de schroef nog iets uit het materiaal steekt, kun je hem verwijderen met een tang. Je kunt hiermee voorzichtig aan de schroef draaien en trekken. 

Als de schroef te diep zit of je niet voldoende grip hebt, kun je een beitel of een priem gebruiken om een klein gaatje rondom de schroef in het materiaal te maken. Vervolgens kun je het nog een keer proberen. 

Als dit ook niet lukt, is de enige optie die je hebt, de schroef uitboren met een metaalboor. Als je niet de hele schroef hoeft te verwijderen, kun je altijd alleen het begin uitboren en de rest opvullen.